fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet Sănătate

O multitudine de factori perturbă imunitatea nazală

O multitudine de factori perturbă imunitatea nazală

NASUL funcționează non stop:încălzește,umidifică și purifică aerul respirat. Gâtul și plămânii funcționează bine atât timp cât nasul funcționează adecvat.

NASUL are și rol în imunitate:

Prin 2 enzime (LIZOZIMUL<provenit de la glandele serosae nazale dar și din lacrimile ce se scurg prin canalul nazo lacrimal. Este toxic pentru bacterii> și LACTOFERINA <provenită și ea din glandele epiteliului nazal, inhibă virulența bacteriilor, în mod deosebit a speciilor de PSEUDOMONAS ȘI STAFILOCOC.

Prin MUCUS, care protejează mucoasa nazală cât timp vâscozitatea este minimă și elasticitatea este maximă. De aceea este foarte important să fim bine hidratați.

Prin CILII VIBRATILI, ale căror mișcări în stratul de mucus transportă particulele mai mari de 5 microni și filtrează în acest fel aerul dar și reduc posibilitatea colonizării bacteriologicecare s-ar produce prin stagnarea mucusului.

Prin IMUNGLOBULINA A, factorul esențial în asigurarea imunității mucoasei respiratorii.Secretată de mucoasa nazală, imunglobulina A are rol major în excluderea antigenilor și alergenilor de pe mucoasa respiratorie.Deficitul de Ig A,se moștenește de la mama.Alături de imunglobulina A participa și imunglobulinele M,G,D și E<din ser> dintre care este demnă de menționat Ig G.Această are 4 subclase.Deficitul subclasei Ig G2 predispune la infecții cu HAEMOPHILLUS INFLUENZA ȘI STREPTOCOCUS PNAEUMONIAE.

O multitudine de factori perturbă imunitatea nazală, iar cei mai frecvenți sunt: aerul poluat, praful, fumul de țigară, încăperile neaerisite, mirosurile puternice, schimbările bruște de temperatură și umiditate, stresul, oboseala, deshidratarea, alimentația dezechilibrată, lipsa exercițiilor fizice.

NASUL copiilor este mai îngust decât al adulților de aceea și este mult mai ușor afectat de factorii prezentați mai sus.CURĂȚAREA corectă a nasului poate preveni bolile și ajutăla tratarea lor:

Folosiți ser fiziologic călduț <la temperatura  corpului> sau soluții saline similare, pe care să le aplicați cu un picurator sau  cu spray, apoi evacuați secrețiile nazale folosind o pompiță la copiii mici sau suflați nasul delicat apăsând o nară. Nu suflați nasul puternic, acest lucru este periculos deoarece poate împinge secrețiile nazale către ureche și favorizează OTITA. Un nas curat, care respiră  bine, asigură un somn liniștit.

Vă așteptăm în cadrul Clinicii PROCTOVEN.

Dr. Doina Dudas

Medic primar ORL

CLINICA PROCTOVEN

Dacă v-a plăcut articolul nostru vă invităm să ne citiți pe starsibian.ro

Etichete:

Recomandam sa citesti si