fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

O conferință inedită la Brukenthal

Misterul ,,împăratului roman” Sponsian și sfârșitul administrației romane în Dacia.

Muzeul Național Brukenthal împreună cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu primesc în această săptămână vizita Prof. Dr. Paul Pearson, cercetător în cadrul University College London și Cardiff University.

Cu acest prilej, prof. dr. Paul Pearson, va susține o conferință miercuri, 12 octombrie, la ora 10:00, în Sala Multimedia (Casa Albastră) din Piața Mare, în cadrul căreia va aborda subiectul sfârșitului stăpânirii romane în Dacia prin prisma analizelor imagistice și spectrografice făcute pe un lot de monede romane, pe care istoriografia modernă le consideră falsuri.

,,Împăratul roman” Sponsian este cunoscut datorită unei descoperiri întâmplătoare, făcute în Transilvania în anul 1713.  Este vorba de un tezaur  în cadrul căruia sunt regăsite monede foarte diferite de monedele romane obișnuite ca stil și modalitate de realizare, cu diverse trăsături enigmatice, inclusiv legende încurcate și motive istorice amestecate. De altfel, încă din secolul al XVIII-lea ele au fost respinse, ca falsuri prost realizate. O astfel de monedă există și în colecția Muzeului Național Brukenthal.

Echipa dr. Pearson a supus o parte a unui lot de monede aflate în colecția Hunterian din Glasgow la diferite analize imagistice și spectroscopice pentru a încerca să determine dacă sunt autentice sau nu.

În cadrul conferinței vor fi discutate rezultatele acestei cercetări și posibilitatea existenței lui Sponsian ca personaj istoric, în contextul ultimelor decenii tumultoase ale stăpânirii romane în Dacia.

Prof.dr. Paul Pearson este doctor al University of Cambridge în domeniul Științele pământului din anul 1990 și autor a câteva zeci de studii științifice publicate în reviste prestigioase precum Science, Journal of Micropalaeontology, Proceedings of the National Academy of Sciences, Nature, Journal of the History of Collections etc.

 

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si