fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Noapte plină pentru pompierii militari sibieni

În cursul nopții, pompierii militari ai ISU Sibiu au fost solicitați să intervină de urgență în sprijinul cetățenilor după cum urmează:

Primul eveniment a fost un incendiu la acoperișul unei case în localitate Noiștat, comuna Iacobeni. Alerta s-a dat în jurul orei 21:45, iar la fața locului s-au mobilizat prompt pompierii militari ai Stației Agnita cu 2 autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. A ars aproximativ 10 mp din jurul coșului de fum, fără alte probleme.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de utilizarea unui coș de fum neizolat corespunzător.

În jurul orei 21:25, ca urmare a unui apel venit pe numărul de urgență 112 care sesiza o posibilă intoxicație cu monoxid de carbon în municipiul Sibiu, str. Ana Ipatescu, echipaje Smurd și SAJ au intervenit de urgență pentru acordarea de îngrijiri medicale unei familii formată din 5 copii si 2 adulți care se incălzeau cu o sobă de teracotă.
Toată familia a fost transportată la spital ( CPU Luther) toate persoanele, în stare de conștiență, stabile și cooperante.

În jurul orei 03:35, DN14, Brateiu, un bărbat a fost acroșat de un autocamion. La fața locului au intervenite pompierii militari ai Detașamentului Mediaș cu un echipaj de descarcerare alături de un echipaj SAJ.
S-a procedat la extragerea victimei de sub capul tractor și predarea acesteia echipajului SAJ în stare de seminconstiență și cu politraumtisme. Bărbatul de aproximativ 41 de ani a fost transportat la CPU Mediaș și ulterior la UPU Sibiu.

De asemenea, pompierii sibieni au mai fost solicitați la stingerea unui incendiu manifestat la acoperișul unei case în localitatea Valchid, comuna Hoghilag. În jurul orei 06:15 pompierii militari ai Detașamentului Mediaș și Dumbrăveni alături de membrii SVSU Dumbrăveni.

Incendiul, care a mistuit o anexă gospodărească de aproximativ 25 mp și s-a propagat și la acoperișul casei de locuit pe o suprafață de cca 45 mp a fost lichidat cu puțin timp în urmă. De asemenea, 7 găini au fost surprinse de incendiu. Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost determinată de un scurtcircuit electric produs la cablurile aflate în interiorul anexei gospodărești.

𝐌𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞 𝐚 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐮𝐦

-Pe timpul sezonului rece incendiile produse la gospodăriile cetățenești sunt generate în mare parte de coșurile de fum defecte sau necurățate.

-Incendiile la coșurile de fum sunt cauzate de depunerea funinginei pe canalele de fum, fie a crăpăturilor în coș, de rosturile neumplute sau de ușițele de curățire neînchise ermetic, care favorizează producerea curentului.

-Pompierii sibieni recomandă câteva reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor la instalarea şi exploatarea coşurilor şi burlanelor pentru evacuarea fumului:

● coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate premergător sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie ;
● coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m;
● în podurile caselor, coşurile de fum vor fi obligatoriu tencuite pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile ;
● coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii ;
● coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 cm; în spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
● la trecerea prin acoperişuri se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţadele exterioare ale zidăriilor coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişurilor ;
● coşurile de fum vor fi prevăzute cu uşiţe pentru curăţate ;
● coşurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri etc.) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, vor fi prevăzute cu site sau grătare pentru reţinerea scânteilor;
● se interzice încastrarea elementelor combustibile ale acoperişurilor, planşeelor etc. în coşurile de evacuare a fumului;
● se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid;
● în spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului;
● se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor şi pentru a preveni unele situaţii neplăcute cu consecinţe grave, cetăţenii trebuie să conştientizeze că ei sunt primii responsabili în a-şi proteja locuinţele şi bunurile.

Etichete:

Recomandam sa citesti si