fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie Judet

Nimic nou pe frontul școlar: manuale insuficiente, șantiere și toalete în curte

Cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, situația unităților de învățământ din județul Sibiu pare mai bună decât cea de anul trecut, însă veșnica problemă a lipsei manualelor nu a dispărut.

Avem doar jumătate din manuale

”Doar 53% din necesarul de manuale școlare transmis la Ministerul Educației (pentru clasele I-VIII) și la edituri (pentru clasele IX-XII) a fost primit la depozitul de manuale școlare al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu și distribuit către unitățile de învățământ”, relevă documentul prezentat astăzi, de șeful ISJ Sibiu, în ședința Colegiului Prefectural al Județului. ”Au fost distribuite integral manualele școlare pentru învățământul liceal în unitățile de învățământ cu personalitate juridică. Pentru nivelul gimnazial, menționăm că înregistrarea comenzilor de manuale școlare noi pentru clasa a VII-a a fost finalizată și transmisă la data de 22.07.2024, conform precizărilor Ministerului Educației, urmând a fi recepționate și distribuite până la începutul anului școlar 2024-2025”, susține inspectorul școlar general Emilian Marius Novac.

Șantierele rămân deschise

Potrivit raportului ISJ, în 90 de unităţi şcolare din județ se desfăşoară lucrări de igienizare, în 79 de unități lucrări de igienizare și reparaţii, iar în 18 se realizează lucrări de eficientizare energetică. Deși majoritatea lucrărilor au ca dată finală estimată perioada 30 august – 6 septembrie, ”sunt și unități de învățământ la care aceste lucrări se vor prelungi și după începerea anului școlar, datorită faptului că sunt de mare amploare”.

Cu și fără autorizații

În judeţul Sibiu, sunt 59.689 de antepreșcolari, preșcolari și elevi care învață în 332 de unităţi de învățământ de stat (cu personalitate juridică – 152 şi structuri – 180) și 33 unități de învățământ privat.

În privința documentelor de funcționare, situația se prezintă astfel:

  • Toate unitățile de învățământ din județul Sibiu posedă Autorizaţie sanitară de funcţionare;
  • 50 de unităţi de învățământ cu personalitate juridică posedă autorizaţia de securitate la incendiu;
  • 20 de unități de învățământ cu personalitate juridică sunt în curs de obținere a acestei autorizații,
  • 10 unităţi de învățământ nu posedă această autorizaţie.

Mai sunt școli cu toalete în curte

Potrivit datelor ISJ, 178 de unități de învățământ cu personalitatea juridică (de stat și particulare) sunt conectacte la sistemul centralizat de apă potabilă sau la foraje proprii avizate sanitar, iar în 7 unități de învățământ cu personalitate juridică, se distribuie apă îmbuteliată sau din alte surse.

Numai 173 de unități de învățământ (de stat și particulare) au clădirile conectate la serviciul de canalizare, iar 12 nu beneficiază de această conectare.

362 de unități de învățământ (de stat și particular) au toalete amplasate în clădirile unde se desfășoară activitățile cu elevii, iar în 3 unități de învățământ mai există clădiri care au grupurile sanitare amplasate în curtea școlii, toate acestea fiind dotate cu vase de toaletă, chiuvete, au apă curentă și sunt racordate la sistemul de canalizare.

Surplus de microbuze școlare

Privitor la situația microbuzelor școlare, în 52 de unități de învățământ există 82 de microbuze școlare (16+1 locuri) funcționale, pentru transportul elevilor.

Prin programul PNRR, au fost solicitate 63 de microbuze școlare electrice pentru dotarea parcului auto din aceste unități de învățământ, 9 microbuze cu 8+1 locuri și 54 de microbuze cu 16+1 locuri.

Etichete: