fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

Nicu Ștefănuță solicită Guvernului să includă proiectul construcției Noului Spital Județean Sibiu pe lista finanțărilor din Programul Operațional Sănătate

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță: „Pentru ca Sibiul să se dezvolte puternic, Zona Metropolitană este absolut necesară”

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță (USR, Renew Europe) solicită Guvernului să includă proiectul construcției Noului Spital Județean Sibiu pe lista finanțărilor din Programul Operațional Sănătate, în contextul în care finanțarea din PNRR a proiectului a fost refuzată.

Astăzi, Ministerul Sănătății a publicat lista preliminară de obiective de investiții spitalicești care vor fi finanțate din PNRR. Proiectul construcției Noului Spital Județean Sibiu a fost respins, pe motiv că valoarea acestuia depășește bugetul maxim de 199.99 milioane EUR.

În realitate, cu puțină voință politică și mai multă comunicare transparentă și adecvată, soluții puteau fi găsite. În luna octombrie, m-am văzut cu Ministrul Boloș, care mi-a spus că nu se vor schimba criteriile de finanțare. În luna noiembrie am fost la BEI. Mi-au spus dacă nu există finanțare autohtonă din PNRR sau POS, nu vom putea avea un împrumut care să suplimenteze cofinanțarea de care e nevoie pentru construcția Noului Spital. Acasă ni se dădeau reasigurări, că totul e bine, ba că se schimbă criteriile, ba că ne ajută Primăria”, declară Nicu Ștefănuță.

În acest context, eurodeputatul sibian solicită Guvernului României, Premierului Ciucă, Ministrului Rafila și Ministrului Boloș să nu lase Sibiul de izbeliște și să includă proiectul spitalului din Sibiu pe lista proiectelor cu finanțare POS: “E clar că PSD și PNL nu ne vor. E clar că acestui Guvern nu îi pasă de Sibiu, ba mai mult crede că e mai bine să dea câte puțin la cât mai mulți, adică pomeni electorale, decât să ajute cele câteva mari proiecte. Este absolut necesar să primim bani din POS, ca să avem o șansă la împrumut din BEI. Dacă nu primim bani din POS, nu vom avea spital nou la Sibiu și vom mai pierde mii de sibieni anual răpuși de boli ce se puteau trata. Banii sunt europeni, sunt ai noștri, nu ai lor! Sibienii merită un spital nou! Acum, nu peste 10 ani”, adaugă Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR. Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și membru supleant în Comisia pentru Comerț Internațional.