fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Muzeul Național Brukenthal și AFT Sibiu te invită la expoziția „Hrana va câștiga războiul”

Muzeul Național Brukenthal și AFT Sibiu te invită la expoziția „Hrana va câștiga războiul”

Food will win the war / Hrana va câștiga războiul este expoziția de fotografie pe care o puteți admira în perioada octombrie- noiembrie în Piața Mare din Sibiu. Proiectul este realizat de Muzeul Național Brukenthal în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, iar fotografiile aparțin Danielei Oană și lui Cristian Radu, curatorii sunt dr. Alexandru Chituță, dr. Raluca Teodorescu, iar regia și documentarea pentru fotografie se datorează lui Adrian Teodorescu și lui Toma-Cosmin Roman.

Muzeul Național Brukenthal și AFT Sibiu te invită la expoziția „Hrana va câștiga războiul”Expoziția face parte din proiectul cu același titlu, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

În anul 1917, Statele Unite ale Americii lansau campania „Food will win the war” (Hrana va câștiga războiul), cu scopul de a convinge oamenii obișnuiți să își schimbe obiceiurile legate de hrană, astfel încât să existe suficiente alimente pentru soldați și civilii europeni.  Tema a fost reluată de Studiourile Walt Disney în scurt metrajul de animație „Hrana va câștiga războiul”, după atacul de la Pearl Harbor (7 decembrie 1941).

De-a lungul istoriei, criza și nesiguranța hranei au amenințat generații întregi. Chiar și astăzi, foametea nu a fost eradicată iar problema hranei sănătoase este în continuă dezbatere. Sloganurile anului 1917 pot fi încă întâlnite, într-un context schimbat: „Lunea fără carne” din timpul războiului are un mesaj similar cu promovarea vegetarianismului; „Miercurea fără făină” corespunde dietelor „Fără carbohidrați” pe când „Mai puțin zahăr alb” a devenit un leitmotiv, de la începutul sec. XX până în zilele noastre.

Expoziția sintetizează în 12 panouri mai multe aspecte legate de hrană în perioadele de criză, strânsa conexiune dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, continuarea luptei pentru economisirea alimentelor (de la penuria în vreme de război, la actuala protecție a mediului).

Etichete:

Recomandam sa citesti si