fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Muzeul Național Brukenthal a deschis Sezonul Cultural Polonia-România

Vernisajul expoziției „Tatra. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski” a deschis, ieri, la Muzeul Național Brukenthal, Sezonul Cultural Polonia-România 2024 – 2025.

Lucrările sunt realizate de trei artiști remarcabili ai culturii poloneze, uniți de fascinația pentru cel mai înalt lanț al Carpaților. Expoziția  cuprinde o serie de creații în tuș ale lui Andrzej Wróblewski, cu priveliști din Munții Tatra, precum și mai multe din abstracțiile lui geometrice, fotografii originale cu peisaje montane, semnate de Mieczysław Karłowicz, și picturi, pasteluri și grafică de Leon Wyczółkowski, datând din primul deceniu al secolului al XX-lea. Lucrările provin din opt colecții private, de la Muzeul Național din Cracovia, de la Muzeul de Artă și Tehnică Japoneză Manggha și de la Muzeul Tatra Dr. Tytus Chałubiński din Zakopane. Fotografiile lui Mieczysław Karłowicz vor fi expuse prin amabilitatea Centrului de Turism Montan al Societății Poloneze de Turism din Cracovia.

Evenimentul s-a desfășurat în curtea Palatului Brukenthal și a fost deschis cu imnurile naționale ale Poloniei și României, interpretate de fanfare Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. La eveniment au participat Hanna Wróblewska, ministrul culturii și patrimoniului național din Polonia, Raluca Turcan, ministrul culturii din România, Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, Olga Wysocka, directorul Institutului Adam Mickiewicza din Varșovia, Wojciech Grzybała, curatorul expoziției, și Alexandru Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.

Muzeul Național Brukenthal a deschis Sezonul Cultural Polonia-România Muzeul Național Brukenthal a deschis Sezonul Cultural Polonia-România Muzeul Național Brukenthal a deschis Sezonul Cultural Polonia-România

„Să fim uniți prin cultură!”

Raluca Turcan, ministrul Culturii a declarat: „Să fim uniți prin cultură! Este mesajul cel mai puternic pe care îl transmitem de la Sibiu, în aceste zile! Trăim vremuri în care națiunile europene au nevoie să vorbească aceeași limbă pentru a construi împreună înțelegere, solidaritate și pace. România și Polonia sunt țări membre ale Uniunii Europene și NATO, sunt de 15 ani parteneri strategici, dar au simțit nevoia de aprofundare în continuare a legăturilor bilaterale. De aceea a fost instituită Ziua Solidarității Româno-Polone, sărbătorită pentru prima dată chiar în acest an, pe 3 martie. Și tot pentru aprofundarea și diversificarea legăturilor reciproce organizăm Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025, primul din istoria relațiilor noastre bilaterale. E un angajament public față de națiunile noastre și față de instituțiile noastre culturale să ne cunoaștem mai bine și să ne îmbogățim sufletește prin împărtășirea valorilor culturale specifice. Prin această expoziție, în premieră românească, deschidem 17 luni de manifestări artistice remarcabile, prin care vom fi împreună prin cultură și pentru cultură. Vom afla mai mult unii despre alții în domeniul picturii, al teatrului și al filmului, în domeniul istoriei și al tradițiilor populare, în domeniul literaturii și în cel al muzicii. Din admirație se naște respectul și din colaborare se naște prietenia”.

”Avem un limbaj comun”

Hanna Wróblewska, ministrul culturii și patrimoniului național din Polonia, a felicitat organizatorii și a spus: „Deschidem primul Sezon Cultural Polonia-România 2024-2025! Vor fi 16 luni de întâlniri intensive cu cultura poloneză în România și cultura românească în Polonia, descoperind tradițiile reciproce și potențialul artiștilor. Am început simbolic – cu vernisajul expozitiei “Tatra”. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski” în Muzeul Național Brukenthal. Carpații noștri comuni sunt adesea o sursă de inspirație pentru creatorii de artă. Sloganul sezonului este Avem un limbaj comun, care este limbajul culturii. Este o platformă universală pentru construirea relațiilor între artiști și public, care ajută la cunoștințe mai profunde, iar ceea ce urmează este înțelegere reciprocă”.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si