fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

Muzeul ASTRA vă adresează o invitație la … dat cu coasa

Muzeul ASTRA vă adresează o invitație la ... dat cu coasa

Joi, 8 iulie 2021, Muzeul ASTRA vă așteptăm să redescoperiți tradiția cositului ca odinioară, în satul arhaic din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Mai precis, la fâneața  din sectorul Textile, dis de dimineață, de la ora 7.00. Vor fi puse la dispoziția publicului coasele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii noștri.

Ca în satul de altădată, la prânzișor, în hotarul fâneței se va mânca slană cu ceapă. Inițiativa face parte din Programul  Grădină și peisaj în Muzeul ASTRA.

În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute  – piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!

 Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Etichete: