fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Muzeul ASTRA rămâne în competiția pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European

Dacă v-a plăcut articolul nostru vă invităm să ne citiți pe starsibian.ro

Institutul Național al Patrimoniului anunță cele două situri ce vor candida din partea României pentru obținerea Mărcii Patrimoniului European în sesiunea 2021, selectate în urma procesului de preselecție națională demarat în 2020. Merg mai departe în selecția europeană Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați, gestionat de Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”, Galați, și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, gestionat de Complexul Național Muzeal ASTRA, Sibiu.

În conformitate cu prevederile Deciziei nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 noiembrie 2011 şi ale Regulamentului privind procedurile de preselecție națională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european și de monitorizare a siturilor preselectate pentru Marca patrimoniului european, aprobat prin Ordinul Ministrului Culturii și Identității Naționale nr. 2889/20.11.2018, juriul de preselecţie naţională pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European, ai cărui membri au fost desemnaţi prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2588/04.02.2021, s-a întrunit în zilele de 18 și 22 februarie 2021, în format de videoconferință, pentru evaluarea propunerilor de situri din România depuse în vederea obţinerii Mărcii Patrimoniului European.

Deciziile juriului de preselecție națională se fundamentează pe analiza formularelor de cerere în raport cu criteriile specifice Mărcii și au fost comunicate autorilor respectivelor propuneri. Astfel, din cele patru propuneri înscrise în competiție la sesiunea de preselecție 2020-2021, juriul a considerat că două îndeplinesc criteriile specifice Mărcii patrimoniului european și le-a recomandat pentru participare la etapa de selecție la nivel european, respectiv: Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați, gestionat de Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”, Galați, și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, gestionat de Complexul Național Muzeal ASTRA, Sibiu.

Institutul Naţional al Patrimoniului a înaintat Comisiei Europene formularele de cerere ale celor două situri preselectate, în data de 26 februarie 2021. Juriul european, format din 13 experţi independenţi, va delibera asupra tuturor siturilor preselectate la nivel național şi urmează să se pronunţe asupra selecţiei finale până la sfârșitul anului 2021, potrivit calendarului oficial.

Conform prevederilor Deciziei nr. 1194/2011/UE, maximum două situri pot trece de preselecția națională și maximum un sit din fiecare stat membru va putea primi Marca în fiecare sesiune de selecție.

În forma actuală a propunerilor, celelalte două situri candidate nu au îndeplinit anul acesta criteriile specifice Mărcii Patrimoniului European, însă pot trimite noi cereri pentru preselecția la nivel național din anii următori. Institutul Național al Patrimoniului, în calitate de coordonator, poate oferi consultanță celor interesați să candideze în viitor.

Despre Palatul Comisiunii Europene a Dunării, Galați

Dacă v-a plăcut articolul nostru vă invităm să ne citiți pe starsibian.roTratatul de Pace de la Paris din anul 1856 care a încheiat Războiul Crimeii (1853-1856) a reprezentat totodată și actul de înființare a Comisiei Europene a Dunării, după succesive negocieri diplomatice. Menită să asigure libertatea navigației pe Dunăre, cu precădere la vărsarea în Marea Neagră, potrivit principiilor regimului de navigație pe Rin, instituite prin Tratatul de la Paris din 1814 și Actele Congresului de la Viena din 1815, Comisiei Europene a Dunării, instituție cu statut internațional, i se atribuise rolul de a gestiona navigația pe șenalul navigabil al Dunării maritime.

Palatul Comisiei Europene a Dunării (CED) a fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană.

Dacă v-a plăcut articolul nostru vă invităm să ne citiți pe starsibian.ro

Etichete:

Recomandam sa citesti si