fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Sibiu Timp Liber

Muzeul ASTRA deschide Târgul de jucării

Copiii și adulții sunt așteptați, în perioada 1-4 iunie, la Târgul de jucării din Muzeul ASTRA. Cea de-a XVI-a ediție a evenimentului va reuni 29 de meșteri populari din România și din Republica Moldova. Copiii vor avea la dispoziție ateliere demonstrative, cum sunt cele de olărit sau cele în care pot învăța cum se face un caier din lână sau cum să confecționeze marionete și jucării din lemn.

De ziua lor, toți copiii cu vârsta până la 14 ani au intrare gratuită în Muzeul ASTRA.

Ateliere și spectacole interactive

,,Această ediție își dorește să atragă copiii și adulții către natură și către mijloacele cu care putem contribui la protejarea ei. <<Despre albine și stupi>>, precum și <<Despre pești și pescari>> vom povesti în atelierele noastre deschise publicului. Vom degusta miere de diferite sortimente, vom confecționa lumânări din ceară și îl vom cunoaște pe Mihail, personajul nostru din Micul pescar, care ne va învăța ce înseamnă pescuitul sportiv. De asemenea, vom confecționa caiere din lână și pești din hârtie. În același cadru, învățătorul rural ne pregătește o incursiune în tainele învățământului de altă dată, privit prin ochii copiilor de azi, precum și o serie de diafilme pe care le puteți urmări în sala de clasă a Școlii din Ticera. Nu vor lipsi nici ateliere de storytelling cu pictură pe șevalet, activitate bazată pe o poveste care ne ajută să descoperim muzeul cu mai multă ușurință. Cu ajutorul planșelor pentru pictură, vom ilustra 3 gospodării și 2 instalații cuprinse în povestea Cărarea Ocolită: Gospodăria de la Horezu, Casa Meșteroaiei, Moara Căciulata, Moara de vânt cu pânze, Gospodăria de la Găleșoaia. Fiecare planșă va fi însoțită de un cod QR ce conține scurte texte din poveste, citite chiar de autorul acesteia. Și pentru că natura este plină de sunete, anul acesta vom avea trei spectacole muzicale – spectacole interactive și de mișcare: Duelul instrumentelor, Muzică din desene animate și Copilăria lui Beethoven – un spectacol care prezintă povestea celui care va îmbogăți tezaurul universal al muzicii clasice atât prin marile simfonii, prin sonatele și concertele sale pentru vioară și pian, cât și printr-un nou procedeu tehnic muzical: variațiunea pe temă dată. Diversitatea și creativitatea stau mână în mână, iar spectacolul de teatru Povești Africane ne va bucura cu momente interactive, o trecere în lumea poveștilor al căror limbaj este universal”, explică Raluca Andrei, șef serviciu Educație și Interpretare Patrimoniu Muzeul ASTRA.

Curse cu obstacole

Pentru iubitorii sportului, în programul Târgului de jucării va fi o nouă cursă cu obstacole. Pe traseul prin pădure vor fi amenajate marcaje montane care îi vor ajuta pe cei interesați să recunoască simbolurile și, astfel, să se orienteze în teren. De altfel, la târgul de jucării vor fi inclusiv ateliere de confecționat marcaje montane.

Gusturile Copilăriei de demult

La această ediție a Târgului de Jucării, vom avea, în premieră, o componentă gastronomică specială, denumită sugestiv ,,Gusturile Copilăriei”. Astfel, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vor fi amenajate 3 vetre cu 15 locuri de prăjit slănina și 3 mese pentru a pregăti preparate tradiționale din copilăria de demult.

,,Mesajul se leagă de gusturile copilăriei, se adresează atât copiilor, cât și adulților și noi vom fi prezenți cu explicații sugestive în timp ce vom pregăti bucatele. Slănina, de pildă, se folosea mult în această perioadă pentru că dădea căldură și se topea. La munca de la câmp, se prăjea la jar, cu pită mai tare și ceapă verde din grădină. Apar cartofii noi, un deliciu pentru copilăria noastră, prăjiți în unsoare, cu salată verde și mujdei. Cum în putină mai erau bucăți de telemea, se rădea deasupra cartofilor. Vorbim despre un deliciu culinar desprins dintr-o copilărie de poveste! Mă voi ocupa personal de pregătirea acestor <<gusturi>> din copilărie.”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

Etichete:

Recomandam sa citesti si