fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Modernizare la Spitalul de Psihiatrie Sibiu: Pavilionul IV a fost renovat şi eficientizat energetic

Pavilionul IV de la Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” a fost modernizat şi eficientizat termic prin fonduri europene şi fonduri din bugetul Consiliului Judeţean Sibiu. Într-o conferinţă de presă organizată marţi, 22 martie a.c., conducerea Consiliului Judeţean şi conducerea Spitalului de Psihiatrie din Sibiu au prezentat proiectul prin care pacienţii secţiei de Gerontopsihiatrie vor beneficia de condiţii moderne de spitalizare şi tratament. Au fost prezenţi preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniel Cîmpean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marcel Luca, administratorul public al judeţului Sibiu, Adrian Bibu, directorul Direcţiei Strategii şi Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean, Oana Popa, managerul Spitalului de Psihiatrie Sibiu, Florin Neag, directorul medical al spitalului, dr. Ciprian Băcilă şi şeful secţiei Gerontopsihiatrie Sabău, dr. Alin Sabău.

„Acest an este anul în care începem să culegem roadele muncii noastre de foarte mult timp şi că în anul acesta vom veni în faţa sibienilor cu mai multe investiţii care se finalizează”, a declarat Daniela Cîmpean la începutul conferinţei de presă. Preşedinta Consiliului Judeţean a remarcat efortul de echipă depus în ultimii ani pentru a realiza un proiect deloc facil.

„Toate aceste investiţii, toate aceste realizări sunt urmarea unui efort de echipă şi este absolut normal ca toţi să fie prezenţi şi la bine şi la rău, de data asta la bine pentru că ne bucurăm că am reuşit să depăşim toate provocările pe care, în zilele de astăzi, o investiţie ţi le ridică şi să ajunem la acest moment”, a mai spus Daniel Cîmpean.

Clădirea reabilitată datează din anul 1898 şi era încadrată în categoria E în privinţa eficienţei energetice înainte de modernizare. Vechimea clădirii a „ridicat mari provocări constructorului şi echipei Consiliului Judeţean Sibiu la lucrurile neprevăzute care apar pe parcursul realizării investiţiilor la astfel de clădiri vechi, dar peste toate s-a trecut cu bine, în termenul anunţat pentru finalizarea acestei investiţii şi am ajuns ca, în prezent, să fim într-o clădire complet eficientizată şi modernizată”, a precizat Daniela Cîmpean.

Apa caldă şi încălzire din surse regenerabile

Modernizarea clădirii a însemnat şi eficientizarea energetică a acesteia. Astfel, apa caldă este asigurată pe timp de vară în proporţie de 100% din surse regenerabile şi se preconizează că în sezonul cald va putea fi asigurată apa caldă din aceleaşi resurse şi pentru alte pavilioane ale spitalului. Despre acest aspect, Daniel Cîmpean a precizat că instituţia pe care o conduce doreşte ca toate investiţiile făcute să se încadreze în politica europeană de climă şi protecţie a mediului  „Ne-am asumat un judeţ verde, un judeţ ecologic şi inclusiv în investiţiile pe care le facem să fim parte a acelui efort european pentru ca, în 2050, Europa să fie neutră din punct de vedere a emisiilor de carbon”, a spus Daniel Cîmpean.

Managerul spitalului, Florin Neag, a subliniat în cuvântul său necesitatea acestei investiţii pentru asigurarea unui comfort pacienţilor şi condiţiilor moderne de lucru pentru personalul medical.

„Necesitatea unei astfel de investiţii vine şi în contextul în care asupra acestui edificiu care face obiectul proiectului, aşa cum spunea şi doamna preşedintă, de la momentul construirii lui la1898 nu au mai fost realizate alte lucrări constructive complete, în sensul că nu a fost reabilitat complet, nu a fost modificat din punct de vedere structural sau din punct de vedere termic. Iată că astăzi această lucrare vine şi este făcută la un nivel pe care cu toţii îl aşteptam. În actul medical modern este necesarea asigurării unui grad de confort mai ridicat al pacienţilor care beneficiază de serviciile medicale prestate în cadrul spitalului”, a spus managerul Florin Neag.

La finalul conferinţei de presă, cei prezenţi au avut posibilitatea să facă un tur al clădirii, unde reprezentanţii unităţii medicale au prezentat saloanele unde vor sta pacienţii, spaţiile de tratament, cabinetele medicilor şi celelalte spaţii ale Pavilionului.

Câteva date despre proiect:

-investiţie de 3.780.622, 71 lei cu TVA, din care 63, 86 % au fost fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar 36,14% au fost fonduri ale Consiliului Judeţean Sibiu;

-secţia va avea o capacitate de 50 de locuri pentru pacienţii de vârsta a III-a;

-clădirea este în clasa energetică A;

-lucrările au fost finalizate la termen;

-apa caldă va fi asigurată din surse regenerabile în proporţie de 100% pe timp de vară;

-o parte din încălzirea pe timp de iarnă va fi din surse regenerabile;

-s-a redus cu peste 75% consumul de energie şi s-a redus cu 64% emisia gazelor cu efect de seră.

Etichete:

Recomandam sa citesti si