fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sibiu

Mobilitate SMART pe Calea Dumbrăvii pentru un mediu mai sănătos: Alege să te deplasezi cu bicicleta, pe jos sau cu transportul public!

 

  • O mașină diesel poate polua cât 10 autobuze! (International Council on Clean Transportation)
  • Poluarea aerului este cea mai mare amenințare de mediu la adresa sănătății umane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății
  • Traficul rutier este principala sursă a unora dintre cei mai nocivi poluanți

Responsabilitatea unui Sibiu verde în care să locuim ne aparține tuturor.

Ca administrație locală, Primăria Sibiu continuă să dezvolte proiectele de mobilitate alternativă începute în municipiu pentru a reduce poluarea generată de traficul rutier și a oferi o mai bună calitate a vieții locuitorilor. O nouă  soluție pe care am început să o adoptăm în acest sens este crearea de coridoare de mobilitate urbană. Modernizarea străzii Calea Dumbrăvii este un prim astfel de proiect, aceasta devenind prima arteră smart a Sibiului. Strada oferă acum facilități pentru deplasarea cu bicicleta, pe jos sau cu transportul public.

Pentru un mediu mai sănătos, tu ai înlocui mașina personală cu bicicleta, mersul pe jos sau cu transportul public?

Deplasarea cu bicicleta este acum mai sigură și comodă pe Calea Dumbrăvii:

Pista de biciclete:

  • este delimitată de celelalte căi de rulare, încadrată de trotuar și spațiu verde;
  • dispune de două stații Sibiu Bike City pentru închirierea de biciclete și de două rastele pentru parcarea bicicletelor, prevăzute cu acoperiș;
  • oferă prioritate în trafic bicicliștilor, la intersecția cu străzile adiacente;

oferă conectivitatea cu rețeaua de piste existentă în Sibiu, făcând legătura cu puncte  importante din oraș și cu zone de agrement.

Mersul pe jos este mai plăcut:

Spații pietonale:

·      cu trotuare modernizate;

·      cu mobilier urban pentru relaxare, inclusiv bănci smart cu prize USB, hotspot WiFi și panouri solare;

·      cu zone verzi frumos amenajate;

·      cu sisteme de ghidare pentru persoanele cu dizabilități la intersecții, în dreptul trecerilor de pietoni și în stațiile de autobuz.

Călătoria cu autobuzul a devenit mai atractivă, confortabilă și mai puțin costisitoare decât transportul cu automobilul propriu:

·       Bandă de autobuz separată de traficul auto, autobuzele circulă mai rapid, respectă orarele, iar timpii de așteptare în stație pentru călători se reduc;

·       Costul călătoriei cu autobuzul este mai redus în comparație cu costul combustibilului pentru mașina proprie;

·       Sunt evitate blocajele în trafic și grija găsirii unui loc de parcare;

·       Stațiile de autobuz au fost suplimentate, fiind amenajate încă trei stații;

·       Autobuzele care circulă pe Calea Dumbrăvii ajung în zonele importante ale orașului, dar și în cele de agrement;

 

Alege și tu bicicleta, transportul public sau pur și simplu mersul pe jos dacă distanța îți permite!

Proiectul „Modernizarea străzii Calea Dumbrăvii din Municipiul Sibiu”, Cod SMIS 126227, a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiții 4e, Obiectiv specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investițiile bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală a proiectului este de 21.423.912,91 lei, din care finanțare nerambursabilă 18.205.137,21 lei. Contractul de finanțare este prevăzut a se derula în perioada 05.12.2019 – 22.12.2022.

 

Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

 

Obiectivul general al proiectului constă în reducerea emisiilor de carbon la nivelul Municipiului Sibiu prin îmbunătățirea infrastructurii utilizate de transportul public, crearea de piste pentru biciclete și facilitarea deplasărilor pietonale pe strada Calea Dumbrăvii.