fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Mitropolitul Ardealului: Postul este un act tainic, un act de smerenie

În Duminica izgonirii lui Adam din rai, credincioşii din localitatea Şaroşul pe Târnave, judeţul Sibiu, au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la Biserica „Înălţarea Domnului” din localitate, a săvârşit Sfânta Liturghie în acest locaş de cult, iar la final a sfinţit capela morturară ridicată în apropierea bisericii.

Locaşul de rugăciune al credincioşilor din Şaroşul pe Târnave a fost renovat în ultimii ani prin eforturile comunităţii păstorite de preotul Vichente-Ovidiu Dăngulea, cu sprijinul binefăcătorilor şi al Primăriei oraşului Dumbrăveni. La interior, a fost curăţată şi reintegrată pictura, s-au schimbat pardoseala, mobilierul şi uşile de la catapeteasmă, iar la exterior s-au făcut lucrări de drenaj şi de înfrumuseţare.

Tot cu sprijinul comunităţii şi al autorităţilor locale s-a construit şi capela mortuară din apropierea bisericii, pentru a fi locul unde familiile din satul sibian îşi iau rămas-bun de la cei răposaţi.

În soborul slujitor de la binecuvântarea lucrărilor şi de la Sfânta Liturghie s-au aflat, alături de ierarh, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Cristian Paul Boeru a fost hirotonit diacon.

Taina postului

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Duminica lăsatului de sec de brânză, ziua în care ne pregătim pentru intrarea în Postul Mare.

„Evanghelia din această duminică dinaintea începerii Postului Mare ne aminteşte trei porunci. Prima dintre ele este cea a iertării, un suport al rugăciunii pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul nouă, rugăciunea «Tatăl nostru», pe care o rostim mereu şi în care punem condiţia lui Dumnezeu de a ne ierta greşelile noastre, aşa cum iertăm şi noi greşiţilor noştri. A doua poruncă se referă la modul în care noi vom posti. Intrăm acum în post, iar Evanghelia ne arată că postul este un act tainic, un act de smerenie, de jertfă, un act făcut înaintea lui Dumnezeu, nu ca să fim lăudaţi de oameni. A treia poruncă se referă la fapta cea bună. Înainte de a fi conştienţi că postul este un act voluntar, un act al libertăţii noatre, trebuie să ştim că postul, pentru ca să fie primit, trebuie să fie o taină a noastră. Asta nu înseamnă că în familie ne ascundem când postim. Posteşte întreaga casă, întreaga familie”, a subliniat ierarhul.

În semn de preţuire pentru activitatea pastorală şi administrativă din Parohia Şaroşul pe Târnave, părintele Vichente-Ovidiu Dăngulea a fost hirotesit iconom stavrofor.

După slujba de sfinţire a capelei mortuare, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării şi Consiliului parohiale, autorităţilor centrale şi locale care au sprijinit acest proiect parohial, precum şi mai multor binefăcători.

Preotul paroh Vichente-Ovidiu Dăngulea a rostit la final un cuvânt de mulţumire ierarhului şi tuturor celor care i-au fost aproape în proiectele realizate în comunitate. Părintele Dăngulea i-a oferit ierarhului în dar o icoană a Buneivestiri.

Etichete:

Recomandam sa citesti si