fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Naţional

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, în vizită de lucru la Oradea

Ministrul Marcel Boloș a participat astăzi la o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților locale din municipiul Oradea și din județul Bihor, alături de reprezentanți ai Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Prin POIM sunt finanțate proiecte de apă/ apă uzată, dar și rețele de gaze care asigură dezvoltarea comunităților locale, inclusiv în județul Bihor.

 

Sfarsitul primului paragraf

Prezent la semnarea contractului de finanțare aferent proiectului „Introducere rețele inteligente de gaze naturale în Zona Metropolitană Oradea – etapa I”, prin care peste 3.800 de gospodării din trei comune ale județului vor fi racordate la rețeaua de distribuție de gaze naturale, ministrul Marcel Boloș a reafirmat sprijinul pe care MIPE este pregătit să o acorde autorităților locale care doresc să investească în extinderea rețelelor de utilități. Implementarea acestui proiect în valoare totală de peste 78 de milioane de lei va însemna extinderea rețelei de distribuție de gaze cu 135 km, însă Zona Metropolitană Oradea nu este singura din județul Bihor care va beneficia de acces la rețeaua de distribuție de gaze datorită finanțărilor europene din POIM. Alte 5 comune sunt cuprinse într-un proiect similar în valoare totală de 77 milioane de lei, care va racorda 3.200 de gospodării și 74 de instituții publice, asigurând astfel extinderea rețelei existente cu 115 km. Reamintim că la începutul acestei luni, prin POIM au fost semnate 15 contracte în valoare de 1,23 miliarde de lei pentru finanțarea rețelei de gaze din toată țara.

 

Racordarea la rețeaua de apă-canal este una dintre prioritățile autorităților locale din județul Bihor. În cadrul discuțiilor purtate astăzi cu reprezentanții Primăriei Oradea,  Companiei de Apă și ai Autorității de Management POIM, a fost analizat stadiul proiectului de apă-canal în valoare de 50 milioane de euro, care va facilita accesul la apă curentă pentru 68.000 de locuitori din zonă.

 

În perioada de programare 2021-2027 vor fi continuate investițiile pentru dezvoltarea comunităților. Astfel, prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă vor fi finanțate proiecte similare, iar autoritățile locale din Bihor au deja în vedere investiții în rețeaua de apă-canal în valoare de peste 230 milioane de euro, care să asigure racordarea a 20 de unități administrativ-teritoriale din județ.

 

„Atât municipiul Oradea, cât și județul Bihor sunt exemple de bune practici în absorbția fondurilor europene și vreau să felicit autoritățile locale pentru această reușită. Primul coridor urban din România va fi realizat la Oradea, cu o finanțare de peste 50 de milioane de lei, proiect despre care am avut ocazia să discut astăzi în detaliu cu primarul Florin Birta. De asemenea, încurajez autoritățile locale din județ să mențină ritmul accelerat al proiectelor finanțate din fonduri europene – pentru perioada 2021-2027. Strategia de dezvoltare a Consiliului Județean Bihor prevede implementarea a 67 de proiecte cu fonduri europene în valoare de peste 2,1 miliarde de euro”, a declarat ministrul Marcel Boloș în urma discuțiilor purtate astăzi cu primarul municipiului Oradea, Florin Birta și cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.