Milioane de euro din PNRR, pentru modernizarea școlilor din județ

46 de proiecte din județul Sibiu, în valoare totală de peste 121 de milioane de lei (peste 24 de milioane de euro), au fost deja aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunță Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu. Proiectele vizează dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică). Perioada de aplicare a fost prelungită până în 29 martie 2023 (ora 17:00).
La nivelul județului Sibiu au fost depuse spre finanțare proiecte de către 45 de unități administrativ-teritoriale și de către Consiliul Județean Sibiu, pentru 147 de unități de învățământ. Toate dosarele depuse au fost verificate și avizate de comisia constituită la nivelul ISJ Sibiu. De asemenea, 25 de unități de învățământ liceal au depus proiecte pentru finanțarea înființării a 28 de SMARTLAB-uri.
Suma maximă: 60.000 de euro
Pot aplica pentru cel mult 60.000 de euro pentru unul sau mai multe laboratoare inteligente, unitățile de învățământ secundar superior, publice sau private acreditate, care pot fi dotate cu diferite echipamente, în funcție de filiera liceală, astfel:
- a) pentru filiera teoretică pot fi achiziționate: laboratoare virtuale, vizualizatoare hibride, platforme e-learning, laboratoare de lingvistică, roboți educaționali multifuncționali, instrumente educaționale de tip realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), module de învățare robotică, alte software-uri educaționale și echipamente specifice etc.
- b) pentru filiera tehnologică pot fi achiziționate: simulatoare cu realitate augmentată/virtuală (VR/AR), sisteme integrate de pregătire practică cu instrumentație virtuală și software multimedia, roboți educaționali multifuncționali, senzori de mișcare, de umiditate, module de învățare robotică, plantlab educațional, alte software-uri și echipamente educaționale specifice etc.
- c) pentru filiera vocațională pot fi achiziționate: mănuși/căști VR compatibile, microfoane dinamice, programe de randare, programe de tip CAD, sisteme înregistrare, alte software-uri educaționale și echipamente specifice etc.
Finanțare pentru reducerea abandonului școlar
”De asemenea, în 40 de unități de învățământ din județul Sibiu se defășoară activitățile finanțate prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), cu suma totală de 26.980.662,06 lei. PNRAS este cel mai mare program de sprijinire a participării la educație din istoria recentă a României și primul program coerent la nivel național care urmărește unele măsuri dovedite eficiente la nivel local, individual, în scopul creșterii gradului de echitate a sistemului de învățământ”, precizează Marius Novac, inspector școlar general.