fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei: ”În mai puțin de un an am reușit, pentru prima dată, să alocăm industriei din România peste 300 de milioane de euro” (CP)

La Ministerul Economiei sunt derulate mai multe scheme de ajutor de stat pentru companii care activează în România, care presupun finanțarea investițiilor în tehnologii noi pentru industria din țara noastră. De altfel, în această săptămână, au fost semnate mai multe contracte de finanțare, în valoare totală de peste 3,7 milioane de lei. Societățile comerciale care au primit aceste finanțări sunt din domenii precum fabricarea echipamentelor electrice, industria textilă, farmaceutică ori cea aeronautică.

„Pentru prima dată, Ministerul Economiei a reușit alocarea a peste 300 de milioane de euro industriei din România, în cadrul a trei scheme de finanțare. Numărul mare de solicitări de finanțare ne arată că programele gândite la minister sunt unele care vin în sprijinul industriei și nu sunt făcute după ureche. De altfel, toate aceste măsuri au fost luate în condițiile în care există un dialog permanent cu reprezentanții tuturor ramurilor economice de la noi din țară, pentru a ne asigura că ele sunt benefice mediului de afaceri”, a declarat Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei gestionează o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, cu un buget mediu anual de 150 milioane de lei pentru perioada 2022-2023. Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice.

Alt program dintre cele implementate de Ministerul Economiei este acela de creștere a competitivității produselor industriale. Schema de ajutor de minimis are un buget total de aproximativ 6 milioane euro, iar suma maximă acordată unui beneficiar este egală cu echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro. Plata se va efectua eşalonat, prin rambursarea cheltuielilor în baza documentelor justificative. În această perioadă se derulează cea de-a doua sesiune de depunere de proiecte care se încheie pe data de 24 martie. De la momentul deschiderii schemei de minimis, Ministerul Economiei a aprobat șase cereri de finanțare.

Ministerul Economiei derulează, de asemenea, schema de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară, care este bugetată cu 8 milioane de euro. În cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanțare, au fost depuse 94 de cereri de finanțare, iar valoarea totală a proiectelor depuse este de peste 19 milioane de euro.
În cadrul schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară, vor fi create 256 de locuri de muncă, în cadrul proiectelor aprobate.

Etichete: