fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sănătate Social

Miercuri, 24 martie, poate fi ziua în care salvezi niște vieți

Miercuri, 24 martie, poate fi ziua în care salvezi niște vieți
Miercuri, 24 martie, începând cu ora 10:00, vino la Centrul de transfuzie sanguină Sibiu. Transformă o zi banală în una specială. Miercuri poate fi ziua în care salvezi niște vieți. Zeci de bolnavi contează pe noi! Donarea de sânge poate salva vieţi. Știai că, din sângele donat o singură dată poţi ajuta până la 3 persoane?
Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
• să ai vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
• să fii cetățean român sau rezident în România;
• să ai greutatea >/= 50 kg;
• să ai tensiunea arterială între 10 și 18 mmHg;
• să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
• să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
• să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
• femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.
Nu pot dona sânge persoanele:
• cu afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angină pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică;
• cu sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat;
• persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.
Înainte de fiecare donare de sânge, persoanele eligibile sunt supuse unei evaluări a stării de sănătate de către un medic și un control biologic (recoltare de probe de sânge pentru stabilirea grupei sanguine, RH, valoarea hemoglobinei, a glicemiei etc.). Coroborarea datelor rezultate din chestionar, evaluarea medicală și biologică decid dacă persoana în cauză este aptă pentru donare sau nu.
Cantitatea de sânge recoltată în total, este de 450-500 ml. care se reface cantitativ (ca volum) în cateva ore, iar calitativ (componente sanguine) în 2 săptămâni. Donatorii au dreptul să primească reultatele testelor efectuate cu ocazia donării: grupa sanguină, RH, teste hepatita B și C; HIV, HTLV (ptr. leucemie), VDRL (sifilis), probe hepatice cu asigurarea confidențialității conținutului.
În cazul depistării unor rezultate patologice, în urma efectuării controlului biologic al sângelui donat, donatorul respectiv are dreptul să fie informat.
Beneficii pentru sănătatea donatorului:
1. Înainte de donare beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.
2. După donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).
3. Donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.
4. Donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul.
5. Cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.
6. Donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.
7. La bărbați, femeile post-menopauză ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).
Actul donării este un act voluntar, nimeni nu are dreptul să exercite presiuni asupra unei persoane să doneze sânge. Persoana în curs de evaluare a eligibilității sale ca donator de sânge are dreptul, oricând, să se răzgândească, fără niciun fel de consecințe.
Etichete: