fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie

Mesajul psihologului Mihai Copăceanu înainte de BAC: Tineri, vă doresc inspiraţie, încredere şi concentrare!

Peste 2.700 de candidați absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a, din județul Sibiu, vor susține examenul national de Bacalaureat,  sesiunea 22 iunie-5 iulie 2020. Dintre cei 2705 de candidați înscriși, 2.257 sunt din seria curentă și 448 candidați din seria anterioară. Cu câteva ore înainte de Examenul Maturități, așa cum mai este cunoscut, psihologul Mihai Copăceanu vine cu câteva sfaturi pentru absolvenții promoției 2020.

Sunt mai puţin de 24h până la începerea BAC-ului 2020. Ceea ce nu e rău. Foarte bine că vine şi trece. Ca şi pandemia. Peste 155.000 de tineri sunt aşteptaţi la examen. După ce trece ziua de luni deja emoţiile tind să scadă şi să privim spre vacanţă. Însist mereu de ceva ani că, din păcate, în şcoala românească deşi susţinem examene, evaluări şi teze (chiar din clasa a 2-a) nu avem o înţelegere psihoeducaţională în care în mod structurat prin cursuri din programă să abilităm copiii cum să înveţe eficient, cum să-şi gestioneze stresul înainte de examen, care sunt cele mai bune tehnici de memorare, etc. Parţial eşecul este explicabil şi din acest motiv. Tineri, vă doresc inspiraţie, încredere şi concentrare! Vă doresc răbdare şi bunădispoziţie!  (notează psihologul Mihai Copăceanu pe site-ul adevărul)

Psihologul Mihai Copăceanu are un mesaj și pentru părinții/ rudele/ familia acestor tineri:

Încercaţi, nu e greu şi contează foarte mult: ”am încredere în tine, nu-ţi fie teamă, sunt lângă tine, te apreciez, vreau să te văd fericit, ai făcut o treabă bună, mă bucur şi apreciez pentru cât ai învăţat, ştiu cât te-ai străduit, ştiu că nu a fost deloc uşor, în fiecare zi învăţ lucruri noi de la tine, vei avea o vacanţă binemeritată, te voi iubi întotdeauna indiferent de ce notă vei primi”  (scrie Mihai Copăceanu pentru aceeași sursă menționată anterior)

Examenul începe luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 23 iunie, se desfășoară proba E.b) la Limba și literatura maternă, miercuri 24 iunie se desfășoară proba E.c) obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar joi 25 iunie va avea loc proba E.d) la alegere a profilului și specialității (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie).

Etichete: