fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Mesajul lui Barna Emanuel-Ciprian, medic primar ortopedie- de Ziua Mondială a Osteoporozei

Ziua internaţională a osteoporozei este marcată anual la 20 octombrie, fiind organizată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză (International Foundation for Osteoporosis – IOF). Această zi a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, şi susţinută de Comisia Europeană, iar ulterior a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile.

Osteoporoza, care înseamnă “os poros”, este o boală în care densitatea osoasă şi calitatea osului sunt reduse. Pe măsură ce oasele devin mai poroase şi mai fragile, riscul de fractură este mult crescut. Pierderea osoasă are loc discret şi progresiv. De multe ori nu există simptome până când se produce prima fractură, se menţionează pe site-ul Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză, https://www.iofbonehealth.org/.

În întreaga lume, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi sunt expuşi riscului unei fracturi osteoporotice. De fapt, se estimează că o fractură osteoporotică apare la fiecare 3 secunde. Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza apar la nivelul şoldului, coloanei vertebrale şi încheieturii mâinii. Probabilitatea apariţiei acestor fracturi, în special la nivelul şoldului şi coloanei vertebrale, creşte odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi. Deosebit de îngrijorătoare sunt fracturile vertebrale şi cele de şold. Fracturile vertebrale pot avea consecinţe grave, inclusiv pierderea în înălţime, dureri de spate intense şi deformare. O fractură de şold necesită adesea o intervenţie chirurgicală şi poate duce la pierderea independenţei de mişcare sau chiar la deces, aminteşte sursa citată.

”Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei de anul acesta fac un apel la oameni să ia din timp măsuri pentru a-și proteja sănătatea oaselor și a mușchilor.
În calitate de medic primar ortopedie-traumatologie, mesajul meu se conturează în jurul fracturilor, una dintre complicațiile frecvent întâlnite în osteoporoză. Adesea, o persoană află că suferă de osteoporoză abia după apariția unei fracturi. Întrucât aproximativ 50% din persoanele care suferă de o fractură osteoporotică prezintă un risc crescut de a suferi una şi în viitor, consider că prima fractură ar trebui să fie un semnal de alarmă și să determine o evaluare și tratament adecvat, dacă se impune. Să reținem că printr-un test de densitate osoasă osteoporoza poate fi diagnosticată!”, este mesajul lui Barna Emanuel-Ciprian, medic primar ortopedie-traumatologie la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” Sibiu.

 

Etichete: