fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Politica

Mesajul Danielei Cîmpean cu ocazia Zilei Europei

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa, ce are loc pe data de 9 mai.
Anul acesta ziua de 9 mai marchează atât Ziua Europei, cât și ziua în care este lansată Conferința privind viitorul Europei. Este vorba despre o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.
„Avem, astfel, posibilitatea să reflectăm atât asupra trecutului, care ne-a făcut să fim ceea ce suntem, cât mai ales asupra viitorului pe care avem șansa să îl construim împreună.
În fiecare an sărbătorim, simbolic, ziua în care, la Paris, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus o nouă formă de cooperare politică, una care să asigure pentru totdeauna pacea, democrația și prosperitatea în Europa. După două războaie mondiale devastatoare, a devenit evident că un viitor sigur și echitabil va trebui să asigure și să protejeze în mod real măcar cele trei mari drepturi sacre și inalienabile despre care vorbește atât de frumos Constituția Americană: viața, libertatea și dreptul la fericire!
După mai bine de 70 de ani și în mijlocul unei pandemii necruțătoare, vedem în fiecare zi cât de importantă este participarea fiecăruia dintre noi la construcția unui viitor mai sigur, mai incluziv, mai durabil! Un viitor în care dorința naturală de fericire a fiecăruia să fie respectată și, mai ales să aibă o șansă serioasă să devină realitate în viața de zi cu zi.
După Summit-ul de la Sibiu, după discutarea scenariilor Juncker, iată că, acum, Europa cheamă cetățenii ei să-și facă mai bine auzite vocile, să participe la scrierea viitorului Europei, participând la consultarea „de jos în sus”, al cărui cadru de acțiune îl reprezintă Conferința privind viitorul Europei.
În acest context, drumul nostru, al românilor, către fericire ar trebui să aibă un traseu mai concret și mai adecvat zilei de astăzi, ținând seama nu doar de marile sau micile „specificități” pe care le invocăm așa de senini ca să ne scuzam, cât mai ales de marile ținte europene pe termen mediu și lung: economie competitivă și incluzivă, un continent care respectă mediul și asigură folosirea durabilă a resurselor, un spațiu fizic, mental, cultural, economic, uman comun în care fiecare are un loc și nimeni nu este lăsat în urmă.
Europa de azi ne ajută să fim România de mâine, să reducem diferențele, să recuperăm timpul pierdut și să fim pur și simplu la fel ca orice alt cetățean european care își merită locul: fericiți la noi ACASĂ!
În zi de sărbătoare vă invit pe toți să fim parte activă la dezbaterile privind viitorul Europei prin contribuții cu idei în platforma interactivă multilingvă a Conferinței privind viitorul Europei, aici: https://futureu.europa.eu/”, este mesajul transmis de Daniela Cîmpean.
Etichete:

Recomandam sa citesti si