fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Medias

Mega investiție Romgaz pentru Transilvania: Centrala termo-electrică de la Iernut

Șantierul noii centrale termo-electrice Romgaz de la Iernut a fost inspectat în 7 februarie de ministrul Energiei, Anton Anton, alături de directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru. Centrala aflată în construcţie are o putere instalată de 430 de megawaţi, fiind un proiect important atât pentru Romgaz, cât şi pentru sistemul energetic naţional.

Adrian Volintiru a condus invitații pe șantier și le-a explicat la fața locului evoluția lucrărilor. Potrivit acestuia investiția va fi finalizată în prima parte a anului viitor. “În acest moment, construcţiile civile şi industriale sunt realizate în proporţie de 74%, iar în ceea ce priveşte partea tehnică, electrică, sunt undeva la 60 şi ceva la sută. Anul viitor se va finaliza negreşit”, a spus Volintiru. Directorul a menționat că unul din cele trei unități ale vechii centrale va fi închis anul viitor pentru a începe testele la noua centrală. “De la Unitatea II de la Cernavodă nu a existat o investiție mai importantă, cred. Asta înseamnă o investiție de 270 de milioane de euro. Această investiție înlocuiește vechea centrală, care și-a făcut datoria cu vârf și îndesat, dar care nu mai poate funcționa în condițiile actuale. Centrala nouă are randamentul cam de două ori mai mare decât cea veche, adică ardem la aceeași putere jumătate din cantitatea de gaz pe care o ardeam înainte, ceea ce înseamnă că am ajuns în zilele noastre cu tehnologia față de tehnologia din anii 60”, a spus ministrul Anton Anton. Valoarea investiţiei este de circa 269 milioane de euro fără TVA. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii.

Tehnologie modernă

“În turbina pe gaze se arde gazul care generează la generator tensiune electromotoare și face curent. Din gazele fierbinți care au antrenat turbina cu gaze intră în cazanul recuperator, acolo nu mai ardem alt gaz, se produce abur, care antrenează turbina pe aburi. Și astfel dintr-o singură ardere producem de două ori energie electrică”, Angela Bircea, director tehnic interimar al Sucursalei Romgaz de Producție Energie Electrică Iernut. Contractul pentru execuția investiției „Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut a fost câștigat, în 2016, de asocierea formată din Duro Felguera SA şi SC Romelectro SA, iar durata contractului este de 36 de luni.

Etichete:

Recomandam sa citesti si