fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Educatie Medias

Medieșeanca Ioana Guliman- studenta care imbină armonios Dreptul și Filologia

Medieșeanca Ioana Guliman- studenta care imbină armonios Dreptul și Filologia

Medieșeanca Ioana Guliman este cel mai bun „produs” filologic al anului 2017 de la Liceul Teoretic „Axente Sever”. Tânăra va absolvi in această vară Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” din Sibiu. Deși este o excelentă studentă in domeniul științelor juridice, Ioana Guliman nu și-a uitat originile filologice. In acest sens Ioana a participat la sfârșitul lunii ianuarie la un concurs de eseuri organizat de Asociația pentru Dialog și Valori Universale din București, având ca temă „Arta de a trăi împreună”.

Concursul național organizat de Asociația pentru Dialog și Valori Universale din București a reunit 640 de eseuri, iar fosta noastră axentistă a obținut premiul al II-lea. A surprins in mod plăcut atât maturitatea in gândire și in analiză demonstrate de Ioana Guliman, cât mai ales profunzimea ideilor exprimate in cadrul temei „Arta de a trăi împreună”.

Medieșeanca Ioana Guliman- studenta care imbină armonios Dreptul și Filologia„Suntem actori în roluri principale pe scena propriilor noastre vieți, iar pelicula e doar secvență, o mică parte a unui colos regizoral întreg despre destine amestecate, care se intersectează concomitent. Regizorul e mut, iar scenariul nu-și are rostul, atunci când diversitatea interpretează. Coregrafia ei este pură artă a improvizației, împletită cu naturalețea și gingășia datinilor din generație în generație. Mimica ei este senină și conturează mai multe expresii faciale: chipul pare când albicios-palid, când mongoloid sau negroid, însă surâsul ochilor se simte întotdeauna la fel, cum tot asemenea și tristețea lor poate fi, aievea, sfâșietoare. Gestica este și ea deosebit de complexă și delicios de sugestivă: trupurile actorilor umbresc diferit pământul, mozaicul reflexionar dovedindu-se a fi bestial. Se ciocnesc, brutal, tonuri calde (firi sensibile, plăpânde) cu tonuri reci (firi autoritare, impulsive), orbul cu surdul și cu mutul, șchiopul cu ciungul, creând, astfel, armonia perfectă” (Ioana Guliman, fragment din eseul „Arta de a trăi împreună”)

„La inceput a fost Cuvântul…iubitorii de cuvinte au devenit…filologi, iar Filologia, dincolo de sensurile ei științifice, este și o specializare a profilului uman de la liceele teoretice. Filologia este una dintre specializările cele mai apreciate la Liceul Teoretic Axente Sever, mulți absolvenți ai unității de invățământ continuându-și studiile superioare in același domeniu, sau dovedindu-se buni specialiști in alte domenii. O felicităm pe Ioana Guliman pentru că este o filoloagă desăvârșită și o viitoare juristă cu greutate in domeniul Dreptului, o felicităm pentru acest premiu și ii dorim mult succes la examenul de licență și la alte examene ale vieții care ii vor bate la ușă. Asociația pentru Dialog și Valori Universale susține ideea conform căreia Valorile Universale ne leagă, dau formă idealurilor spre care tindem și reprezintă astfel motorul progresului, iar promovarea dialogului ne permite să descoperim ceea ce este comun, deci esențial.”, transmit reprezentanții Liceului Teoretic „Axente Sever” din Mediaș.

Etichete: