fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Medicul pneumolog, Lavinia Danciu, răspunde la întrebarea “Un sezon dificil – cum rămânem sănătoși?”

Odată cu venirea frigului ne vom confrunta cu răcelile obișnuite de sezon, cu gripă și cu COVID 19. Dr. Danciu Lavinia, medic primar pneumolog la Dispensarul TBC, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu ne spune cum putem să ne protejăm și să dobândim o imunitate mai puternică, astfel încât să ne păstrăm sănătatea și în sezonul rece.

În primul rând, ne putem proteja prin creșterea imunității. Aceasta NU se obține printr-un pumn de medicamente înghițite zilnic, ci printr-un mod de viață sănătos, practicat regulat.

Trebuie să ne odihnim suficient și somnul să fie de calitate; pentru asta, o cană de ceai băută înainte de culcare este benefică. În general, în sezonul rece, mai ales cînd afară este frig și plouă, ceaiul este binevenit, indiferent din ce plante îl facem. Și dacă punem și o felie de lămâie în fiecare cană, avem și un aport de Vitamina C naturală, mult mai bine absorbită de organism.

Alimentația în sezonul rece, pe lângă fructe și legume, trebuie să includă și o cantitate mică de grăsimi sănătoase – ulei de măsline, peste gras și chiar tradiționala slănină. Iarna, datorită frigului, aportul caloric și energetic al organismului este crescut. Alimentația trebuie să fie de calitate bună și nu în cantitate mare. Să nu uităm totuși că obezitatea constituie un factor de risc în toate bolile.

Este necesar să facem mișcare în aer liber atunci cînd vremea o permite. Plimbările în aer curat sunt necesare, iar în timpul lor putem face și exerciții de respirație, pentru a ne oxigena mai bine organismul. Acestea constau în inspirații adânci urmate de expirații cât mai lungi. Desigur că plimbările vor fi făcute prin parcuri, pe lângă păduri și sub nicio formă prin oraș, în aglomerație, unde există risc de infectare. Nici plimbările prin mall-uri sau supermarket-uri nu sunt indicate în această perioadă.

Aerisirea locuinței este de asemenea necesară; trebuie făcută zilnic și ori de câte ori am avut vizitatori.
În această perioadă ne spălăm des pe mâini cu apă și săpun. Atenție, este foarte important să NU DUCEM MÂINILE LA FAȚĂ ȘI OCHI când suntem în afara locuinței. Dezinfectăm clanța de la ușa de la intrare cu spirt sau clor..Când plecăm de acasă este bine să avem la noi șervețele dezinfectante sau o sticluță cu dezinfectant pe care să le folosim după ce am atins suprafețe care sunt atinse de mai multă lume. Sau după ce am fost la cumpărături.

SE VOR EVITA CÂT MAI MULT SPAȚIILE ÎNCHISE, NEVENTILATE ȘI AGLOMERATE. Aici riscul de contaminare este maxim.
Și pentru că e mai ușor și mai ieftin să previi decît să tratezi, ne vaccinăm antigripal.Tot în prevenție intră și purtarea măștii de protecție. Dar, dacă nu acoperă atât nasul, cât și gura, o purtăm degeaba. Nu intrați în spații închise fără mască și purtați-o și în aer liber, acolo unde nu se poate păstra distanță de cel puțin 2 metri între persoane.

Etichete: