Medicii de familie: distribuirea de medicamente aparţine profesiei de farmacist

Mai multe organizaţii judeţene ale medicilor de familie din România au reacţionat într-o scrisoare deschisă adresată ministrului sănătăţii, Alexadru Rafila, cu privire la intenţia Ministerului Sănătăţii de a implica cabinetele medicilor de familie din ţară în distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populaţie. În scrisoare, organizaţiile medicilor de familie atrag atenţia că, în cazul în care vor primi această atribuţie din partea Ministerului Sănătăţii, activitatea cabinetelor de medicină de familie va fi blocată pentru cel puţin trei săptămâni.
„La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară”, spun medicii de familie în scrisoare.
Procedurile birocratice, cum sunt cele legate de împărţirea tichetelor de masă către persoanele vaccinate, consumă foarte mult timp din programul medicilor de familie, iar actul medical suferă din această cauză. Medicii de familie precizează că mulţi au fost nevoiţi să renunţe la vaccinarea în cabinetele lor tocmai din cauza procedurilor birocratice.
Medicii ar munci 20 de ore pe zi, timp de trei săptămâni
Ca reacţie la declaraţia ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila, care menţiona că pastilele de iod vor ajunge, prin intermediul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, la cabinetele medicilor de familie, care ar trebui să le împartă în 3 săptămâni oamenilor, scrisoarea menţionează că „la un număr mediu de 2200 pacienți înscriși pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de cca 150 pacienți, la cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic și un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate un program de consultații zilnic de minim 5 ore la cabinet și 2 ore consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un «minim efort» din partea medicilor de familie”.
În scrisoare, medicii de familie precizează că rolul lor este de a asigura servicii medicale în comunitate, în timp ce serviciile de distribuire a medicamentelor ţin de profesia şi responsabilitatea farmaciştilor. Medicii fac apel către decidenţi să nu blocheze pentru o perioadă de timp activitatea medicilor de familie prin activităţi care nu ţin de profesia şi îndatoririle lor.
Scrisoarea poate fi consultată aici.