fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Medias

Mediașul are 5 proiecte Regio pentru cetățenii aflați în risc de sărăcie

Agenția pentru Dezvoltare Regională ADR Centru continuă contractarea proiectelor Regio și alocarea de fonduri pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială în comunitățile din Regiunea Centru. Două noi contracte s-au semnat în cursul lunii iulie, numărul total de proiecte în implementare ajungând la 13. Valoarea totală a acestora este de peste 121 de milioane de lei, din care peste 73 de milioane sunt fondurile Regio 2014-2020, alocate pentru realizarea activităților. În lista municipiilor care au semnat contracte pentru investiții ce sprijină scoaterea din sărăcie a comunităților urbane marginalizate se regăsesc Mediaș, Sfântu Gheorghe, Alba Iulia, Sebeș, Săcele și Târgu Mureș.

Investiții în Mediaș și Ighișu Nou

Prin contractele semnate pentru finanțare prin Axa prioritara 9.1 a POR 2014-2020, Primăria municipiului Mediaș are în implementare proiecte Regio prin care se va realiza reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale Ighișu Nou, amenajarea unui centru Social Comunitar de Agrement și Sport, construirea de locuințe sociale colective, inclusiv utilități, amenajări exterioare, construirea unui loc de joacă pe strada Baia de Nisip, precum și amenajarea unui Centru Comunitar Medico-Social (în fostul Corp ”R” Aviație).

Finanțare de 213 milioane de lei pentru Regiunea Centru

”În multe din localitățile Regiunii Centru există probleme referitoare la zone sau cartiere marginalizate unde majoritatea cetățenilor ce locuiesc în perimetru sunt cu risc de sărăcie. Pentru aceste probleme, prin actualul Program Operațional Regional 2014-2020, avem Axa Prioritara 9.1 în cadrul căreia se pot finanța acțiuni ce vin să rezolve o parte din aceste probleme, fie prin noi funcțiuni, fie prin modernizarea acestor cartiere, fie prin construcția de locuințe sociale. Este o axă la care am lucrat împreună cu colegii ce gestionează Programul Capital Uman și am semnat 13 contracte, iar în perioada imediat următoare vom semna alte 14 contracte de finanțare. Cele 27 de proiecte au o valoare totală de aproape 213 milioane de lei, din care aproape 130 milioane lei reprezintă suma fondurilor nerambursabile pe care le vom aloca prin POR. Toate proiectele de pe Axa 9 completează numărul consistent de proiecte aflate în derulare, scopul fiind îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din regiune, creșterea coeziunii sociale și creșterea economică”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Locuințe sociale și cartiere modernizate

La Alba Iulia (județul Alba), proiectul prevede realizarea unor investiții pentru crearea unui ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de locuit în cartierul Gheorghe Șincai, respectiv amenajarea de alei auto, stație de autobuz, parcări, un teren de minifotbal, modernizarea Talciocului, amenajarea de spații verzi și construirea unui centru multifuncțional, precum și a 21 de apartamente.

Municipiul Sfântu Gheorghe (județul Covasna) are în implementare proiecte prin care se vor construi 50 de locuințe sociale și o grădiniță în cartierul Orko, dar și construirea unui centru comunitar integrat cu săli dedicate pentru servicii socio-educaționale tip centru de zi pentru copii, servicii de informare și consiliere pentru adulți, săli pentru servirea mesei, servicii medicale și blocul medical ce va fi compus din hol de așteptare, cabinet medical, izolator și grup sanitar.

Prin fondurile nerambursabile alocate prin proiectele semnate până în prezent și aflate în implementare, municipiul Sebeș (județul Alba) va construi locuințe sociale și va moderniza patru străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna De Aur și Sticlarilor, din cartierul marginalizat.

Municipiul Săcele (județul Brașov) are în derulare proiecte prin care se vor crea spații pentru activități comunitare și de petrecere a timpului liber, reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu program normal nr. 4 pentru cei 114 copii care învață acolo, urmând ca alte 4 proiecte să completeze investițiile ce vor îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din zonă.

Prin primul contract de finanțare semnat recent pe această axă, municipiul Târgu Mureș (județul Mureș) va moderniza strada Prutului, urmând ca alte 3 contracte să intre la finanțare în perioada următoare.

Etichete:

Recomandam sa citesti si