fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Medias

Mediașul a pierdut banii europeni. Noul centru istoric rămâne virtual.

Proiectul cu care se lăuda, în august, primarul Gheorghe Roman, de reabilitare și modernizare a străzilor din centrul istoric al Mediașului, a căzut. Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a anunțat Primăria Mediaș că nu are suficiente fonduri și că trebuie să renunțe la un proiect. Gheorghe Roman a rămas cu o ”realizare” virtuală, pe care medieșenii o pot vizita doar pe pagina de facebook a primarului lor.

La alegere

Proiectul „Îmbunătățirea calității vieții și a mediului urban în municipiul Mediaș” cuprinde două componente: „Reabilitare/modernizare Școala Gimnazială Numărul 4” și „Reabilitare/modernizare străzi centrul istoric”. ADR Centru a anunțat ca proiectele alcătuite din mai multe obiective de investiții să fie etapizate și să se facă o prioritizare, iar fondurile eligibile să fie direcționate către o singură componentă. Hotărârea s-a luat în contextul închiderii Programului Operațional Regional 2014-2020 și respectând prevederile OUG nr. 36/2023.

Școala are prioritate

Pentru că modernizarea Școlii nr. 4 a început deja și s-au făcut lucrări importante, Primăria a decis ca fondurile alocate de ADR Centru să asigure finanțarea acestui obiectiv. ”Analizând situația tehnico-financiară și luând în considerare faptul că învățământul este o prioritate pentru noi, am ales finanțarea din fonduri europene a obiectivului de investiții Reabilitare/modernizare Școala Gimnazială Numărul 4. Astfel, obiectivul de investiții Reabilitare/modernizare străzi centrul istoric rămâne în acest moment fără finanțare europeană”, a declarat primarul Gheorghe Roman.

Cronica unui succes eșuat

Încă de anul trecut, primarul Roman se împăuna, pe pagina sa de facebook, cu mega-proiectul pentru modernizarea și reabilitarea centrului istoric, publicând inclusiv imagini din virtuala piață centrală.

”Dragi medieșeni, vă prezint ce prevede și modul în care va arăta Centrul Istoric al mun. Mediaș după implementarea proiectului pe fonduri europene nerambursabile pe care l-a câștigat orașul nostru. Mulțumesc întregii echipe care s-a implicat în tot ce a presupus acest proiect până în acest moment”, transmitea Gheorghe Roman, în 29 august 2022.

În valoare de 43.165.614,78 lei, proiectul presupunea reabilitarea și modernizarea străzilor Șt. L. Roth, P. Sandor, I.G. Duca, N. Iorga și P-ța Regele Ferdinand și avea drept obiective:

– modernizarea infrastructurii edilitare – rețele de apă, canalizare menajeră și canalizare pluvială, realizarea de trasee/canale tehnice pentru cabluri, modernizarea sistemului de iluminat public folosind un sistem performant energetic;

– modernizarea zonelor și traseelor pietonale cu punerea în valoare a perspectivelor valoroase asupra fondului construit;

– reorganizarea spațiilor verzi existente şi crearea de noi spații verzi unde zonele permit și dotarea spațiului public cu mobilier urban specific funcțiunii de odihnă și recreere: pavarea străzilor, trotuarelor și a pieței cu îmbrăcăminte realizată din piatră naturală cu evidențierea vestigiilor arheologice prin casete vitrate;

– marcarea elementelor relevante care rememorează evoluția istorică a pieței (traseu pârâu, fântâni istorice etc.)

În 6 iunie 2023, primarul a semnat cu reprezentanții SC Strabag SRL contractul de proiectare și de execuție pentru “Reabilitare/ Modernizare străzi centru istoric, Municipiul Mediaș “. ”Estimăm că lucrările vor începe în luna septembrie și vor dura aproximativ un an. Îmi doresc ca atunci când proiectul va fi finalizat, un număr cât mai mare de medieșeni și de vizitatori să fie multumiți de calitatea lucrărilor și de modul în care va arăta centrul istoric al orașului nostru”, scria politicianul Gheorghe Roman, tot pe pagina sa de facebook.