fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Naţional

Măsuri pentru protejarea Universităţii de Stat din Cernăuţi, aflată în patrimoniul UNESCO

Clădirea Universităţii din Cernăuţi, care are o arhitectură impresionantă, este inclusă pe lista monumentelor istorice şi se află în patrimoniul UNESCO.

“Din cele şapte obiective UNESCO de pe teritoriul Ucrainei una este Reşedinţa Mitropolitană a Bucovinei şi Dalmaţiei din Cernăuţi. Ne mândrim cu acest lucru, ne asumăm răspunderea şi înţelegem cât de importantă este protejarea ei în cazul de faţă. În primul rând, suntem într-o continuă comunicare cu conducerea UNESCO. Cu câteva zile în urmă am avut o acţiune, sub coordonarea prim-adjunctului ministrului Culturii, Katerina Ciueva, şi cu secretarul general al patrimoniului UNESCO, cu care am discutat modalităţile de protejare a obiectivelor UNESCO în caz de război. În prezent, facem tot posibilul pentru a proteja acest obiectiv cultural”, a afirmat Marusik.

Conducerea Universităţii din Cernăuţi este conştientă că, în cazul unui atac militar, nu poate proteja întreg patrimoniul, însă susţine că are obligaţia de a apăra cele mai importante elemente culturale de care dispune.

“Am primit nişte hidranţi şi nişte pături ignifuge, pe care le vom folosi pentru protejarea unor elemente. Înţelegem că nu putem proteja şi ascunde tot obiectivul cultural, deoarece poate fi văzut de oriunde, dar putem proteja unele exponate sau elemente cum ar fi frescele, vitraliile, catapeteasma bisericii seminariale. În salonul roşu avem oglinzile veneţiene. Trebuie să facem tot posibilul pentru a minimaliza pierderile în caz de intervenţii militare”, a adăugat prorectorul.

Știrea poate fi citită integral pe Agerpres.

 

Etichete: