fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

„Mari dramaturgi ai lumii” se întâlnesc într-o expoziție, organizată la Palatul Brukenthal

„Mari dramaturgi ai lumii” se întâlnesc într-o expoziție, organizată la Palatul Brukenthal

Expoziţia „Mari dramaturgi ai lumii. Grafică satirică de Gabriel Rusu” poate fi vizitată în perioada 14.05 – 27.06 la Palatul Brukenthal, Sala de Expoziţii Temporare, din Piaţa Mare, Nr. 4, Sibiu. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 14 mai, orele 12:00, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, accesul fiind limitat în funcție de spațiul necesar distanțării participanților.

Curator: Valentin Trifescu

Au colaborat: Alexandra Gălăbuţ, Cristina Mihu

Text oferit de curator:

Prin demersul său, Gabriel Rusu ne oferă șansa de a vedea chipurile unor dramaturgi, în unele cazuri cunoscute, în alte cazuri prea puțin întâlnite.

Personajele pieselor de teatru, prin intermediul actorilor, au monopolizat tot ceea ce ține de imaginea pe care spectatorii și-o fac despre autori. De multe ori, creatorii au rămas fără chip, asemenea bunului Dumnezeu. Dar cu ajutorul artei lui Gabriel Rusu, avem ocazia de a parcurge nu doar drumul imaginar de la cuvânt/idee/operă la imagine, ci și invers, pornind din exterior spre interior, de la imagine la posesorul ei.

Marcel Sendrail ne-a reamintit faptul că în limba latină persona a desemnat mai întâi masca și abia mai apoi personalitatea. În același timp, eruditul francez a apreciat că realizarea unei figuri este dublată automat de crearea unui suflet care stă în spatele acesteia. Putem observa cum chipul și sufletul, masca și personalitatea sunt două fațete ale aceleași medalii, care spun, de fapt, același lucru: „Persoana derivă din mască. Mai greu este să ne convingem că din persoană derivă masca […]”. Oare nu același lucru ni-l sugerează și Gabriel Rusu?…

Etichete: