fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sibiu

Lungul drum dintre vorbe și fapte: Prefectul nu a primit ordinul de la MAI pentru a controla stațiile GPL

Exploziile de la Crevedia au stârnit o furtună de gesturi și declarații politice la cel mai înalt nivel. Indignare, intransigență, maximă vigilență și zero toleranță a transmis însuși prim-ministrul României, deplasat ”la fața locului”, la reuniunea celulei de criză ori la spitalele care au preluat răniții. ”Începând de mâine, în toată ţara, toate staţiile de carburanţi de GPL vor intra într-un sistem de control. Mai mult, unde se vor găsi elemente şi încălcări care ar duce la pierderi de vieţi omeneşti sau de a pune în pericol oamenii, se vor închide activităţile pe loc”, anunța, duminică, la Crevedia, premierul Marcel Ciolacu.

Cronica unor controale anunțate

Luni, premierul Ciolacu a dispus începerea unui control la nivel național cu privire la îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL. Decizia vine ca urmare a tragediei petrecute acum două zile la Crevedia și are ca scop identificarea urgentă a potențialelor situații care ar putea fi produse și implică riscuri legate de siguranța publică”, anunță Guvernul României, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul www.gov.ro. În continuare, este detaliată modalitatea în care se fac aceste controale: ”Ca urmare a acestei decizii, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, va semna un ordin prin care autorizează prefecții din fiecare județ al țării să constituie și să coordoneze echipe mixte de control formate din reprezentanții instituțiilor menționate mai sus.

Potrivit comunicatului Guvernului, ”la această acțiune de control vor participa reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice care au atribuții legale în această privință: ISCIR și CNCIR pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune; ISU pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni cu carburanți; ITM pentru respectarea obligațiilor privind contractele de muncă; Agenția Națională de Mediu pentru respectarea obligațiilor de mediu; Poliția pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică; ARR și ISCTR pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport; ANAF și Vamă pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală”.

Nu am primit ordinul ministrului Afacerilor Interne”

Anunțatele controale au rămas la stadiul de intenție sau doar de declarații. La Sibiu, celebrele ”echipe mixte de control” nu se pot constitui pentru că prefectul județului, Mircea Crețu, nu a primit anunțatul ordin al ministrului vicepremier Cătălin Predoiu. ”Precizăm că în momentul de față nu am primit ordinul ministrului Afacerilor Interne pentru a emite ordinul prefectului județului Sibiu. Vă asigurăm că vom comunica cu celeritate în spațiul public toate măsurile ce vor fi întreprinse la nivel județean privind efectuarea verificărilor precum și datele rezultate în urma acestora”, ne-a transmis Alina Voina, purtător de cuvânt la Instituția Prefectului – Județul Sibiu.

Cum drumul de la vorbe la fapte este destul de lung la noi, cei vizați de anunțatele controale au timp să se replieze și să-și ia toate măsurile de precauție. Spre exemplu, ieri, într-una din stațiile de alimentare cu combustibili din județ, cisterna GPL dispăruse.

Etichete:

Recomandam sa citesti si