fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Lolele din Agnita revin în ultima duminică din ianuarie

Fuga Lolelor

Duminică, 28 ianuarie, Agnita găzduiește o sărbătoare de legendă.

În timpurile medievale, când cetatea era asediată de turci, o eroină curajoasă, Ursula, a salvat orașul cu o iscusită deghizare. Îmbrăcată într-un costum înfricoșător, Ursula a ieșit din cetate, pocnind din bici și făcând zgomote asurzitoare care au speriat turcii, alungându-i departe. Astăzi, această poveste se transformă într-un spectacol ce adună laăolaltă întreaga comunitate la Fuga Lolelor!

Reînvie trecutul:
În secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era strâns legat de înmânarea lăzii de breaslă noului staroste. Lolele amuzante protejau lăzile de vecinătate, iar astăzi, ele deschid parada alături de căpetenia breslei cizmarilor.
O paradă de meșteșuguri și tradiții:
Breslele croitorilor, blănarilor și dogarilor defilează, prezentând publicului meșteșugurile lor tradiționale, elemente și personaje specifice. Parada se încheie cu imnul Transilvaniei, iar apoi lolele aleargă pe străzi, alungând spiritele rele cu pocnete de biciuri și zgomot de tălăngi.

Recompensă pentru curaj:

Dacă recunoști lolele, pregătește-te pentru o surpriză dulce! Fiecare lolă îți oferă o gogoașă drept recompensă pentru curajul de a le întâlni.

Lolele din Agnita revin în ultima duminică din ianuarie

Text: Colinele Transilvaniei