fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Liturghie arhierească la Mănăstirea Sibiel

Liturghie arhierească la Mănăstirea Sibiel

În Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinţilor Români, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Sibiel, judeţul Sibiu. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară al mănăstirii, iar în soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, stareţul aşezământului monahal, protosinghelul Casian Voicu, protopopul de Sălişte, Petru Toader Damian, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Filotheos”, condus de Marius Talmaţchi.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Florin Adrian Moga a fost hirotonit diacon.

Mijlocirea sfinţilor români

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre Duminica Sfinţilor Români şi a evidenţiat mijlocirea acestora pentru credincioşii din neamul nostru care îi cinstesc.

„Biserica îi recunoaşte pe cei pe care Dumnezeu îi scoate în evidenţă prin viaţa lor deosebită şi îi trece în rândul sfinţilor. Nu Biserica face sfinţi, ci ea proclamă sfinţenia unor personalităţi care au lucrat în viaţa ei, şi iată că Sinodul Bisericii, printr-o procedură deosebită, le trece pe aceste persoane în calendar, întru pomenire. Dacă i-am pomenit pe toţi sfinţii duminica trecută, iată că duminica aceasta ne aplecăm cu o cinste deosebită asupra sfinţilor români, pentru că este o mare bucurie şi o mare demnitate pentru noi să ştim, să vedem şi să ne bucurăm de mijlocirea celor de acelaşi neam cu noi. Am avut, avem şi vom avea în continuare o listă bogată de sfinţi români care au fost pustnici, ierarhi, domnitori, învăţători, au fost cei care ne-au lăsat lucrări deosebite şi mai ales activitatea lor, ca binecuvântare a lui Dumnezeu. Ei sunt mijlocitori pentru noi, îi cinstim, le cinstim moaştele şi icoanele lor, înţelegând o dată în plus că orice sfânt ne oferă nouă două lucruri minunate. Întâi de toate ne oferă mijlocirea pe care sfinţii o fac către Dumnezeu, ne apropie de Hristos şi în al doilea rând ne oferă un exemplu practic asupra modalităţii de a ajunge la sfinţenie”, a subliniat ierarhul.

La final, părintele stareţ Casian Voicu i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste obştea mănăstirii şi peste pelerini, oferindu-i în dar o icoană.

În aceeaşi zi, ierarhul a vizitat Muzeul „Pr. Zosim Oancea” din Sibiel, unde sunt peste 650 de icoane pe sticlă de o valoare inestimabilă. În prezent, sub coordonarea preotului Bogdan Fluieraş, au loc lucrări de reamenajare şi de înfrumuseţare a spaţiilor de expoziţie.

Etichete:

Recomandam sa citesti si