fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Lecții antidrog în școli vs Reclamă mobilă la Vape

În timp ce consumul și traficul de droguri au fost declarate ”o problemă de siguranță națională”, iar guvernanții pregătesc programe de prevenție în școli, autocarele unei firme de transport colantate cu reclame la ”Vape” circulă nestingherite pe șoselele din România. Traseul acestor autocare cuprinde, bineînțeles, și județul Sibiu.

Creștere exponențială a consumului

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) vorbesc despre ”o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip ˂˂Vape˃˃, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv”.
În urmă cu o lună, procurorii DIICOT au făcut 121 de percheziții în 23 de județe, inclusiv Sibiu, în urma cărora au dispus reţinerea a 28 de persoane, în dosarul privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii”. Este vorba despre celebrul caz al fabricii din Iași care producea şi comercializa în toată țara dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ‘edibles’ (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc). Anchetatorii au stabilit că, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape, care conţineau substanţe ce produc efecte psihoactive de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă.

Vape cu efecte psihoactive

Produsul chimic cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) este o substanţă care produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis. Dispozitivele de tip ”vape” care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.