fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Politica

Laura Barac: PNL Sibiu face eonomie și la cultură

Laura Barac: PNL Sibiu face eonomie și la cultură

Deciziile manageriale ale liderilor liberali care conduc județul lovesc și în cultură. Biblioteca Județeană ”Astra” Sibiu, prima bibliotecă publică a românilor din Transilvania și una dintre cele mai vechi instituții de cultură din Sibiu, va rămâne fără un sfert din angajați și își va reduce programul de lucru cu publicul. Această aberație se întâmplă într-un oraș universitar prin excelență, fostă Capitală Culturală Europeană!

Printr-un proiect de hotărâre care va fi supus votului consilierilor județeni în ședința din această lună, proiect inițiat de doamna Daniela Cîmpean, se intenționează reducerea cu 28 de posturi a statului de funcții a Bibliotecii Județene ”Astra”. 10 dintre aceste funcții sunt ocupate de oameni care, de la 1 iulie vor rămâne fără un loc de muncă.

În plus, intervalul de timp în care biblioteca județeană își va deschide porțile pentru iubitorii de lectură va fi considerabil redus, la doar patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare și a salariilor angajaților.

Așa cum am repetat în numeroase rânduri, consilierii județeni ai PSD Sibiu nu vor gira niciodată concedieri și reduceri de personal, dar nici reduceri salariale.

Pentru noi este inacceptabil ca, din cauza unor șefi de Consiliu Județean incapabili să găsească soluții pentru a asigura finanțarea, activitatea uneia dintre cele mai valoroase instituții de cultură din județul Sibiu și din întreaga Transilvanie să fie puternic afectată, iar oameni care și-au dedicat cariera de bibliotecar conservării și întregirii colecțiilor de carte ale Bibliotecii ”Astra” să rămână fără locuri de muncă.

Începând cu 1861, odată cu înființarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, erudiți precum Visarion Roman, Nicolae Cristea, Nicolae Petra-Petrescu,  Ioan Crişan, Nicolae Togan, Octavian C. Tăslăuanu, Victor Lazăr au dus o muncă titanică pentru constituirea colecțiilor de carte a bibliotecii. Mari personalităţi ale vremii precum Octavian Goga, Nicolae Cristea, Vasile Goldiş, Al. Papiu Ilarian, Mihail Kogălniceanu, Andrei Mureşanu, Titu Maiorescu, și mulți alții au contribuit la îmbogăţirea fondului de cărţi a acestei instituții. Datoria Consiliului Județean Sibiu, sub tutela căreia se află Biblioteca Județeană ”Astra”  Sibiu este aceea de a asigura buna funcționare a acestei instituții de cultură care trebuie să rămână deschisă publicului cel puțin cinci zile pe săptămână.

Etichete: