fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Lansarea volumului „Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie”

Miercuri 18 mai 2022 la ora 10:00 în Sala Multimedia din Casa Albastră va avea loc lansarea volumului „Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie” avându-le autoare pe Raluca Maria Frîncu, și Maria Raluca Teodorescu.
Volumul apărut sub egida editurii Muzeului Național Brukenthal și finanțat de Forumul Democrat al Germanilor din România este o sinteză laborioasă realizată de două dintre muzeografele din cadrul secției Muzeul de Istorie – Casa Altemberger din Sibiu. Lucrarea surprinde aspecte inedite și valoroase din pasiunea de colecționar a fondatorului muzeului sibian: colecțiile Muzeului Nțaional Brukenthal și documente de arhivă din cadrul Arhivelor Naționale Sibiu.
Lucrarea își propune aducerea în prim plan a personalității, a pasiunilor și moștenirii baronului Samuel von Brukenthal. În mod simbolic pentru aniversarea a 300 de ani de la nașterea sa, moment aniversat în anul 2021, au fost alese 300 de piese (obiecte și documente) care au aparținut Baronului sau care reflectă activitatea sa.
Importante în a surprinde spiritul epocii și rolul lui Samuel von Brukenthal în dezvoltarea Sibiului și a Transilvaniei sunt și mărturiile călătorilor străini care au vizitat orașul, palatul și colecția sa. Astfel, italianul Domenico Sestini scria: ”Dacă acest bărbat își va duce la îndeplinire înaltele scopuri, cred că va putea fi numit, în mod legitim, geniul Daciei. Astfel, Sibiul ar deține o bibliotecă bogată, o colecție de tablouri, un muzeu de istorie, o grădină botanică, dacă planurile și lăudabilele intenții ale acestui strălucit Mecena se vor împlini.”
Lăsăm astfel volumul de față să vorbească despre împlinirea frumoaselor previziuni ale călătorului italian.
Etichete:

Recomandam sa citesti si