fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

La Muzeul Astra se pune piatra de temelie a bisericii din Vința

Sâmbătă, 13 iulie la sediul Muzeului Astra din Sibiu are loc  punerea pietrei de temelie pentru reconstruirea bisericii din satul Vința, jud.Alba. Evenimentul este organizat de compania Cupru Min Abrud și Muzeul Astra Sibiu. La ceremonie  vor participa membri ai conducerii și angajați ai companiei. Unii dintre aceștia au contribuit direct la operațiunile de salvare a monumentului care va fi reconstituit.

Cupru Min este singura companie de stat din România care a salvat o biserică. Societatea a încheiat un acord cu Arhiepiscopia Alba Iulia și Muzeul Astra Sibiu, pentru strămutarea bisericii din comuna Vința, amenințată de apele iazului de decantare din Valea Șesei, în urma lucrărilor de extindere a acestuia. Totalul finanțării Cupru Min este de 200.000 lei, la care se adaugă contribuția logistică.

Extinderea barajului Valea Șesei a dus la creșterea nivelului iazului de decantare al companiei. Apele tehnologice au ajuns la biserica Sf. Arhanghel Mihail, din satul Vința, comuna Lupșa. În această situație Cupru Min, în cooperare cu Raluca Prelipceanu (publicist şi iconar), a încheiat rapid un acord cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Fundaţia ”ProPatrimonio”, pentru salvarea monumentului. Compania a realizat pe cheltuiala proprie și cu contribuție logistică (autovehicule și oameni) mutarea la Sibiu a bisericii. Operațiunile finanțate de CupruMin înseamnă extragerea și transferul picturii murale, demontarea și transportul zidăriei bisericii lăcașului din Vința.

Biserica zidită în piatră se află pe locul unei foste biserici din lemn. Lăcașul are o vechime de circa 250 ani, aceasta nefiind stabilită exact. Pe clopotul din turlă este înscris anul 1775.
Valoarea bisericii o dă particularitatea picturilor sale, de două tipuri: murală și pe lemn. Maestrul Simion Silaghi Sălăgeanu din Abrud este autorul picturilor realizate între 1819 și 1821 și conservate în condiții remarcabile. Salvarea bisericii s-a poticnit de faptul că nu este inclusă în lista monumentelor istorice. Această operațiune ne arată că poate exista o excelentă cooperare între 2 instituții ale statului român și o instituție religioasă, pentru salvarea patrimoniului național.

Programul evenimentului din 13 iulie

11:00 – Slujba de punere a pietrei de temelie:

13:00 – Program artistic oferit de companie și susținut de Corul bisericii din Lupșa, Ansamblul „Ieudeni am fost ș-om si” din Ieud, Ansamblul Țarina Cupru Min Abrud, Nicolae Tuhut, frații Chindriș  și capul de afiș al spectacolului, Veta Biriș.

La Muzeul Astra se pune piatra de temelie a bisericii din Vința

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si