fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură Judet

Județul Sibiu găzduiește spectacolul cu numărul 100 al proiectului Cultură’nȘură

De 10 ani, o trupă de actori profesioniști joacă în gospodării din mediul rural

La cetatea din Slimnic, Cultură’nȘură va susține, vineri, 15 iulie, începând cu ora 21.30, spectacolul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov în regia lui Victor Olăhuț, care marchează 100 de reprezentații susținute exclusiv în mediul rural.
Evenimentul vine la scurt timp după ce trupa a fost recompensată, la Gala Premiilor UNITER, cu premiul „Open Theatre”, oferit de British Council România.
La Slimnic, Cultură’nȘură marchează 100 de spectacole jucate la țară, neîntrerupt, de 10 ani. Această serie de evenimente oferă întregii trupe certitudinea că dorința lor de a aduce teatrul în mediul rural a fost apreciată atât prin premiul primit recent, dar mai ales prin bucuria gazdelor și de ropotele de aplauze cu care este recompensată de publicul prezent la fiecare reprezentație.
Spectacolul de la Slimnic va fi urmat, sâmbătă, 16 iulie, de cel de la Arpașu de Sus, ”La Sâvulică în Săcel”, cu aceeași oră de începere, 21.30. La ambele spectacole, intrarea este gratuită.
Spectacolele vor fi precedate de câte un atelier de teatru dedicat copiilor și tinerilor din sat, susținut de actori profesioniști. În cadrul atelierelor, participanții vor descoperi exerciții specifice artei actorului, cum sunt cele de dicție, improvizație și mișcare scenică. De asemenea, vor învăța de ce este important respectul pentru ceilalți participanți la spectacol și care sunt regulile de conduită ce trebuie urmate în cazul unui eveniment artistic.
„Cerere în căsătorie” este un spectacol pentru cei mari și cei mici, deopotrivă, care vorbește despre o temă mereu actuală, dragostea și opreliștile lumești ce-i stau în cale. De altfel, este unul dintre cele mai de succes spectacole, de înaltă ținută artistică, purtând amprenta Cultură’n Șură. Spectacolul a fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Artă București și a fost prezentat în festivaluri naționale și internaționale de teatru, unde a primit numeroase premii, inclusiv pentru cel mai bun actor și pentru cel mai bun spectacol. În anul 2020, spectacolul a fost filmat de TVR pentru Arhiva Națională de Televiziune.
Distribuția spectacolului este, de asemenea, una valoroasă, reunind actori importanți ai scenei românești. Florentina Năstase a fost nominalizată pentru cea mai bună actriță la Premiile UNITER și GOPO. George Constantinescu poate fi văzut în spectacolele Teatrului Nottara și Teatrului de Comedie și a jucat în numeroase producții cinematografice și de televiziune. Valentin Terente este actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila și a fost prezent, în anul 2020, în cadrul programului „10 pentru TIFF”. Regizorul Victor Olăhuț are o carieră prestigioasă, cu spectacole montate pe scene ale teatrelor naționale din Cluj-Napoca și Sibiu.
Pe lângă județul Sibiu, spectacolul a fost jucat, în această vară, la Domnin, Bănișor și Horoatu-Crasnei din județul Sălaj și la Cornățel în județul Argeș, iar alte reprezentații urmează să fie susținute în trei localități din mediul rural ale județului Hunedoara. Mai multe detalii despre reprezentații sunt disponibile pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/culturansura.
Seria de spectacole face parte din proiectul „Rural/Teatral” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj având parteneri Primăria Slimnic, Primăria Arpașu, Primăria Buzoești, Primăria Baru, Primăria Densuș, Primăria Sălașu de Sus, Primăria Someș-Odorhei, Primăria Comunei Bănișor, Universitatea din București – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, EduCab România, CentoTrans și Daisler Print House.

Etichete: