fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

ISU Sibiu face un apel pentru a nu se mai da foc vegetaţiei uscate. Amenzile sunt până la 2500 de lei

ISU Sibiu face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor

Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „cpt.Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu face un apel către sibieni pentru a nu mai curăţa terenurile prin incendiere, lucru care poate pune în pericol culturile agricole, locuinţele şi vieţile oamenilor. Reprezentanţii ISU Sibiu explică într-un comunicat că fumul generat de aceste incendii poate afecta şi traficul rutier. În ultimele trei zile, ISU Sibiu a intervenit pentru stingerea a 14 incendii de vegetație uscată, resturi vegetale şi litieră a pădurii, în care au ars peste 10 ha de vegetație uscată și 2 ha de litieră, atât în Municipiul Sibiu şi Municipiul Mediaș cât și în localitățile Agnita, Șaroș pe Târnave, Coveș, Noul Român, Bârghiș, Mag și Blăjel. Pompierii militari ai punctului de lucru ISU din Dumbrăveni au intervenit în seara zilei de duminică, 20 martie, alături de membrii SVSU Laslea pentru stingerea unui incendiu la litiera pădurii de la Mălâncrav, transmite ISU Sibiu.

Iată ce transmite ISU Sibiu:

„Atragem atenția cetățenilor că aceste intervenții presupun din partea subunităților de pompieri un consum sporit de resurse, atât umane cât și materiale. Respectați măsurile de prevenire! Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

 -supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”.

Etichete:

Recomandam sa citesti si