fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

Ioan Tămâian: PSD vrea să controleze 100% posturile publice de radio şi televiziune

Deputatul PNL, Ioan Tămâian a declarat zilele trecute, că depolitizarea televiziunii şi radioului public au rămas de ani buni doar la stadiul de discuţii.

Ioan Tămâian: Se vorbeşte de ani buni, se promite, se iau angajamente politice privind depolitizarea televiziunii şi radioului public. Dar tot de ani buni, nu s-a făcut niciun pas concret pentru depolitizarea celor două instituţii. Mai mereu a intervenit ceva, de regulă voinţa politică, sau mai degrabă lipsa de voinţă politică a unui mare partid în a menţine situaţia existentă. Adică o televiziune şi un radio public cu câte o conducere politizată. Raţiunile sunt uşor de înţeles: cine conduce la Palatul Victoria şi are şi majoritatea în Parlament, deţine şi controlul celor două posturi publice.
Cred însă că o atare situaţie nu mai poate continua. Trebuie obligatoriu ca principalele instituţii media din stat să fie depolitizate. Pentru că deja am ajuns la o fază care frizează grotescul. Am asistat zilele trecute la evenimentele care s-au petrecut la postul public de televiziune. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, coincidenţă, şi membru în Consiliul de Administraţie al SRTV, este dat în vileag ca fiind vârful de lance al reprezentanţilor Puterii care cer scoaterea din grilă a unor emisiuni. Considerate ca fiind incomode pentru actuala Putere. De ce sunt incomode? Pentru că prezintă realitatea aşa cum este ea.
Din bun simţ, am crezut că acuzaţiile aduse purtătorului de cuvânt al Guvernului şi altor oficiali social-democraţi sunt exagerate.
Dar numai după câteva zile, crunta realitate a existenţei presiunilor politice am avut-o sub proprii mei ochi în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă cu ocazia audierii preşedintelui director general al SRTV, Stelian Tănase. De la bun început, deputaţii PSD din comisie i-au sugerat dlui Stelian Tănase că ar fi bine să demisioneze. Argumente? Niciunul. Ba da, a existat un argument: Klaus Iohannis a fost de două ori invitat la TVR, iar Victor Ponta a fost ignorat şi nu a fost invitat. Deci până aici s-a ajuns. Să ceri schimbarea schimbarea şefului televiziunii publice pentru că nu ţi-a invitat în emisiuni şeful de partid. (Trec peste faptul că dl Stelian Tănase a precizat clar că a trimis mai multe invitaţii premierului de a veni în emisiuni, dar acesta a refuzat). Prin „argumentul” prezentat de deputaţii PSD, cred că am asistat la o culme a politizării postului public de televiziune. Şi o declaraţie ulterioară a premierului Ponta, „pentru Stelian Tănase când a fost votat de Parlament, PSD era bun, acum nu mai e”. Nu înţeleg, domnule prim-ministru, şeful televiziunii publice trebuie să stea drepţi şi să programeze ode pentru principalul partid de guvernământ, eventual în doar două ore de program, între orele 20.00-22.00 cum era odinioară?
PSD şi premierul Victor Ponta vor ca TVR să se întoarcă la prestaţia din 1990, când instituţia din „Pangrati” era o anexă a FSN-ului condus de Ion Iliescu.
Dar pentru atingerea acestor obiective, trebuie ca postul public de televiziune să fie controlat 100% de PSD şi de aliaţii săi.
Numai aşa emisiuni politice moderate de jurnalişti cu adevărat independenţi şi emisiuni economice care prezintă realitatea de zi cu zi pot fi scoase din grilă, numai aşa de dimineaţa până seara, telespectatorii vor fi informaţi de „marile realizări” ale guvernului Ponta III, numai aşa de dimineaţa până seara reprezentanţii Opoziţiei vor beneficia de tratamentul de care au beneficiat Ion Raţiu, Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu şi alţii în 1990.
Consider că se impune, chiar imediat după alegerile prezidenţiale, să ne strângem cu toţii, să concepem o legislaţie modernă pentru posturile publice de radio şi televiziune pentru ca să se termine odată cu imixtiunea politicului în politicile editoriale ale celor două instituţii.

 

Etichete: