fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Naţional

Întrevederea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, cu omologul din republica Polonă, Grzegorz Puda, ministrul Fondurilor și Politicii Regionale

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a avut joi o întrevedere cu ministrul Fondurilor și Politicii Regionale din Republica Polonă, Grzegorz Puda, în marja celei de-a 3-a ședințe comune a Guvernelor României și Republicii Polone, desfășurate la Varșovia.

Un subiect de interes pe agenda reuniunii l-a constituit politica de coeziune, ministrul român subliniind că viitorul acestei politici de coeziune este corelat în mod inseparabil cu cel al Uniunii Europene, însă aceasta trebuie să rămână capabilă să ofere soluții integrate, dar și diferențiate, în funcție de nevoi, la nivel european, regional și local. A fost evocată necesitatea ca prin politica de coeziune să se poată finanța acele priorități de investiții care răspund în mod specific nevoilor naționale și regionale, în special în ceea ce privește infrastructura de bază (transport, mediu, socială, digitală și de sănătate), ceea ce constituie un interes major în relația româno-polonă.

Cei doi demnitari și-au exprimat consensul asupra necesității alocării de fonduri pentru comunitățile mici din ambele state, acestea confruntându-se cu probleme similare.

În cadrul întrevederii au fost abordate și aspecte referitoare la provocările României și Poloniei în implementarea Fondului pentru Tranziție Justă (FTJ). Obiectivul României este de a de a genera suficiente locuri de muncă de calitate și durabile pentru ocuparea forței de muncă disponibilizate în cadrul industriilor care se vor închide sau se vor transforma substanțial. Ministrul Dan Vîlceanu a menționat că România își propune, în mod prioritar, intervenții ale FTJ pentru generarea de locuri de muncă la nivelul sectorului IMM-urilor, al serviciilor publice sustenabile, precum și la nivelul întreprinderilor mari pentru investiții productive, însă principala provocare este aceea de a clarifica detaliile calendarului de închidere a unităților energetice și de asumare a acestuia, în condițiile în care este absolut necesar a se asigura și securitatea energetică a României în perioada de tranziție la o economie cu emisii reduse.

Ce doi miniștri au prezentat stadiul negocierilor cu Comisia Europeană în ceea ce privește FTJ, precum și nevoile specifice.

Cu această ocazie, cei doi demnitari român și polonez au trecut în revistă aspectele principale ale cooperării bilaterale, remarcând în mod special caracterul de excelență al relațiilor bilaterale și, totodată, necesitatea intensificării dialogului în domeniul alocării fondurilor pe politica de coeziune 2021-2027.

Ministrul polonez a adresat invitația omologului său român de a participa la Forumul Urban Mondial, ediția a 11-a (WUF11), care va avea loc în premieră în Europa de Est, în orașul Katowice, Polonia, în iunie 2022. Acest eveniment global privind urbanizarea durabilă este co-organizat de Ministerul polonez al Fondurilor și Politicii Regionale și Primăria orașului Katowice și sunt așteptați să participe reprezentanți ai guvernelor naționale, ai autorităților regionale și locale, precum și cadre universitare, oameni de afaceri, lideri comunitari și urbaniști.

La rândul său, ministrul Dan Vîlceanu a lansat invitația ministrului polonez Grzegorz Puda de a efectua o vizită oficială în România în perioada următoare.

În finalul întrevederii, au fost evocate eforturile depuse de ambele state în contextul situației din Ucraina și au condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei în Ucraina, încălcarea principiilor de drept internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. În acest context, cei doi oficiali au salutat preocuparea Comisiei Europene de a sprijini financiar printr-un instrument REACT-EU preluarea în cât mai bune condiții a refugiaților.

Etichete:

Recomandam sa citesti si