fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Timp Liber

Intrare liberă și programe educaționale, la Muzeul ASTRA

Eu ciripesc în muzeu și iarna! Vânătoare de comori în Ziua Națională a României

Program educațional – minivacanță la Muzeul ASTRA

Ajuns la cea de-a VI-a ediție,  Eu ciripesc în  muzeu și iarna! a devenit un program de conștientizare și implicare a publicului în activități de protejare a faunei din Muzeul ASTRA. Odată cu sosirea iernii, Muzeul ASTRA invită vizitatorii să observe păsările sălbatice rezidente în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și, desigur, să sprijine în continuare cu hrănirea acestora. Mierle, vrăbiuţe, măcăleandri, piţigoi, gaiţe, florinte, sticlete, cinteze, ciocănitori, ciori de semănătură, dar şi alte păsări sălbatice sunt ajutate astfel în fiecare iarnă să supravieţuiască.

,,La intrarea principală am pregătit punguțe cu semințe și un pliant dedicat programului care conține informații interesante și diverse despre păsări, o hartă cu amplasarea hrănitoarelor și activități interactive. În anotimpul cald, păsările găsesc cu ușurință hrană, atât de origine vegetală, cât și animală. Odată cu venirea iernii și a temperaturilor scăzute, aceste resurse sunt din ce în ce mai greu de găsit și multe pasări nu supraviețuiesc până în primăvară. Putem ajuta înaripatele să treacă mai ușor peste sezonul rece prin montarea de hrănitoare și alimentarea lor cu semințe, grăsimi naturale și fructe, astfel încât să găsească resursele de hrană de care au nevoie. Acțiunea de observare și hrănire a păsărilor pe timp de iarnă a fost inițiată în anul 2018, în colaborare cu Societatea Ornitologică din România.”, a declarat Raluca Andrei, șef serviciu Educație și Interpretare Patrimoniu Muzeul ASTRA

Amplasarea hrănitorilor tip căsuță este următoarea:

-pe dig, înspre Târgul de țară

-lângă salcie, zona lac, Moara Munteni

-lângă lac, la 200 de metri de scenă în partea dreaptă

-zona Etno Tehno Parc, vis-a- vis de Școala din Ticera

În data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României, vizitatorii pot descoperi la Muzeul ASTRA, prin intermediul unui pliant tip vânătoare de comori, două simboluri arhaice din lumea satului românesc –  dintele de lup şi torsada –  regăsite sub diverse forme pe porţile gospodăriilor aflate in muzeu. De altfel, cele două simboluri constituie o emblemă identitară a Muzeului ASTRA. Pliantul se poate ridica de la intrarea principală a muzeului. Participarea la aceste activități se face în baza abonamentului sau a biletului de intrare (exceptând ziua de 1 decembrie, când intrarea va fi liberă în muzeu).

EXPO Cămașa. Eleganța veșmântului

Expoziția va reuni cămăși din colecțiile Muzeului ASTRA expuse fie individual, fie în ansambluri de costume tradiționale, aparținând spațiului multietnic transilvănean în dialog cu cămăși din zona de sud a țării, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în secolul al XX-lea. În această perioadă, în contextul politico-cultural de căutare și definire a identității naționale, se începe procesul de recunoaștere a statutului patrimonial pentru costumul tradițional.

Cămășile sunt povești cusute… Cele ce le coseau, pentru ele sau pentru cei dragi, voiau să fie mândre, să fie văzute, admirate și protejate, își declarau statutul social prin prețiozitatea materialelor și eleganța stilistică aleasă. Fiecare cosea o cămașă, unică, păstrând codul vestimentar moștenit într-un sat, știa ce semn, cu ce culoare și mai ales unde trebuie așezat, îi știa menirea! Cămașa este subsitutul persoanei care o poartă. Cămașa este o punte între generații!

Eleganța veșmântului! Un discurs peste veacuri despre cămăși create cu dăruire și purtate cu rafinament! Vă invităm să le descoperiți în pânze rigide de cânepă cusute cu fir de lână sau de arnici și în pânze spumoase de in și bumbac cusute cu râuri de mătase!

Expoziția Ilie Moise: 75 de ani în 75 de artefacte

Expoziția Ilie Moise: 75 de ani în 75 de artefacte, realizată de Muzeul ASTRA în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, încearcă să surprindă, prin intermediul a 75 de obiecte reprezentative pentru colecția etnologului sibian, principalele momente ale evoluției științifice și umane ale acestuia.

Deschisă în contextul Olimpiadei „Meșteșugurilor Artistice Tradiționale” (ediția a XXVI-a), expoziția este și un discret omagiu adus președintelui juriului acestei importante competiții care vizează direct identitatea românească.

Nu în ultimul rând, expoziția – vernisată în 22 iulie 2023, orele 16.00 la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Sala MultiMedia din clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural– aduce în atenția vizitatorului momentele aproprierii profesorului sibian de obiectul muzeal cu valoare patrimonială, de Muzeul ASTRA, al cărui colaborator este de o jumătate de secol.