fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Politica

Interviu ÎN EXCLUSIVITATE cu candidatul Călin Popescu Tăriceanu

P.E.

Reporter: Domnule Călin Popescu Tăriceanu candidaţi la funcţia supremă în stat. Care credeţi ca este principala obligaţie a preşedintelui României?

Călin Popescu Tăriceanu : În ultimii ani, societatea românească a fost dramatic divizată de conflicte dintre cele mai acute, la limita reglementărilor constituţionale. Principalul motiv al acestor diviziuni a fost încercarea de instituire a unui regim autoritar, în care puterea preşedintelui să exceadă puterea tuturor celorlalte instituţii şi puteri în stat. Reacţia legitimă a societăţii româneşti, care s-a mobilizat în 2012 în apărarea democraţiei, a frânat această derivă anti-democratică, dar nu i-a putut extirpa cauzele. Consider, de aceea, că principala obligaţie a unui nou preşedinte al României este aceea de a reface prestigiul şi onoarea instituţiei prezidenţiale, echilibrul necesar al puterilor în stat şi coeziunea socială în jurul marilor interese ale naţiunii. Mă angajez solemn să împlinesc acest nobil deziderat, prin toate mijloacele pe care le oferă Constituţia, legile ţării, şi autoritatea unui preşedinte ales prin vot universal, ca reprezentant al corpului cetăţenesc în întregul lui. Nu în ultimul rând, prin atitudinea şi comportamentul meu, atât în cadrul oficial cât şi în viaţa de zi cu zi, voi contribui la refacerea autorităţii şi demnităţii funcţiei prezidenţiale, la un corect echilibru al instituţiilor şi la un dialog constant şi util între stat şi societate.

Reporter: Cum vedeţi dumnevoastră relaţia dintre instituţiile statului?
Călin Popescu Tăriceanu : Trebuie definite clar şi fără echivoc raporturile dintre toate instituţiile statului. Între camerele Parlamentului, între Parlament şi Preşedinţie, între Executiv şi toate celelalte instituţii fundamentale ale statului. Nu trebuie să mai existe dispute privind reprezentarea ţării în diferite cadre de politică externă sau internă. Justiţia trebuie să iasă instituţional de sub sfera decizională politică şi trebuie responsabilizat în mult mai mare măsură CSM-ul pentru deciziile din această sferă.

Citeste continuarea interviului!

Reporter: Una dintre problemele cu care se confrunta ţara noastră este scăderea demografică. Domnule Călin Popescu Tăriceanu sunteţi singurul candidat la funcţia de preşedinte al Romaniei care a propus un acord privind politica demografică. Ce presupune acesta?

Călin Popescu Tăriceanu : Problemele demografice sunt probleme fundamentale ale unei societăţi. O rată de creştere demografică negativă, adică scăderea populaţiei, reprezintă o problemă majoră pentru orice ţară. Suntem în al doisprezecelea ceas. Avem în prezent o scădere a populaţiei de circa trei-patru milioane de locuitori, faţă de 1990, incluzând aici şi populaţia care lucrează în străinătate. România se confruntă totodată astăzi şi cu un fenomen de îmbătrânire a forţei de muncă, ceea ce ridică mari probleme deja pe piaţa forţei de muncă. Aceste probleme se vor amplifica dacă acum nu sunt luate măsuri privind creşterea demografică. Punerea bazelor pentru rezolvarea problemelor demografice reprezintă unul din obiectivele centrale ale programului meu. Sporul demografic este asigurat prin două mecanisme de bază: prin creşterea natalităţii şi prin creşterea speranţei de viaţă. Creşterea natalităţii este legată de calitatea vieţii, de siguranţa zilei de mâine, de sprijinul acordat familiilor tinere. Speranţa de viaţă în România este cu mult mai mică decât media Uniunii Europene. România este la coada clasamentului. Bunăstarea şi asigurarea unor servicii performante medicale sunt cei doi factori esenţiali pentru creşterea speranţei de viaţă. Asupra acestor politici trebuie să existe un acord naţional în baza unor dezbateri politice largi, care să implice consultarea specialiştilor şi a societăţii civile, pentru că orice politică demografică nu este o politică a unui partid, ci o politică naţională.

Reporter: Care consideraţi că este principala soluţie la criza demografică ?

Călin Popescu Tăriceanu : Cresterea natalităţii este principala soluţie pe termen lung la criza demografică. Politicile de creştere a natalităţii nu trebuie să se reducă doar la sprijinul material pentru familiile tinere. Cred că trebuie să pornim, în dezbaterile asupra unui astfel de acord, de la respectul faţă de natalitate şi, în mod firesc, de la respectul faţă de mame. Dincolo de retorica publică, acest respect este mult prea mic astăzi. Femeile care au copii, mamele noastre din trecut, prezent sau viitor reprezintă forţa vie a naţiunii. Cred că o societate poate fi puternică şi se poate dezvolta armonios doar dacă respectă, înainte de orice, cea mai veche ocupaţie a umanităţii, aceea de mamă. Trebuie să încurajăm familiile să aducă pe lume copii, dar în primul rând trebuie să asigurăm condiţiile pentru aceasta. Societatea românească, după atâtea decenii de comunism, trebuie să reconsidere o valoare centrală a umanităţii: maternitatea.

Reporter: Cum vedeti dumneavostră Romania de mâine ?

Călin Popescu Tăriceanu : România de mâine va arăta precum tinerii noştri de astăzi. România va fi prosperă în viitor doar dacă pregătim şi valorificăm la maximum potenţialul tinerilor din prezent. România se confruntă astăzi cu probleme serioase privind pregătirea, calificarea şi susţinerea economică şi socială a tinerilor. Intrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă este deficitară. Guvernul are datoria să ia măsuri concrete în aceste probleme, dar este nevoie de un acord politic larg care să vizeze un set de politici pe termen lung capabile să asigure sprijinul acordat tinerilor atât pentru pregătirea profesională, cât şi pentru integrarea lor socială. Politicile pentru tineri nu trebuie să fie un monopol politic. Tinerii nu sunt ai partidelor, ci ai noştri, ai tuturor românilor.

 

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si

3 Comments

  1. raceascu 15/10/2014

    Ne am saturat de politica mai scrieti si altceva!

  2. CRETU A. 15/10/2014

    Cresterea natalitatii cu o alocatie de stat de 42 de lei si salarii de 1000 lei. Cu banii astia sunt crescuti majoritatea copiilor din Romania. RUSINE CLASEI POLITICE!

  3. andreicristian 20/10/2014

    Intr-adevar in zilele noastre situatia tarii este jalnica din punct de vedere material, iar de aici provin toate problemele. Eu cred ca daca Tariceanu va ajunge presedinte se vor schimba toate aceste lucruri, si anume o vom duce la fel de bine si poate chiar mai bine decat in perioada guvernarii sale, tot ce trebuie este sa ne amintim de ce a facut acest om pentru tara si ne vom da seama pe cine trebuie sa votam. Pentru mine Calin Popescu Tariceanu este presedintele care poate reforma aceasta tara.