fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Interviu

INTERVIU. Dr. Ioana-Codruța Lebădă, medic specialist endocrinolog: „Comprimatele de iodură de potasiu nu se folosesc în scop preventiv”

dr. codruţa lebădă

Ministerul Sănătăţii a anunţat recent aprovizionarea Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară cu peste 30 de milioane de comprimate de iodură de postasiu pentru a fi ulterior distribuite populaţiei, în caz de incident nuclear. Informaţia publică a stârnit numeroase discuţii şi controverse în spaţiul pubic referitoare la aceste comprimate. Am stat de vorbă cu medicul specialist endocrinolog Ioana-Codruţa Lebădă, doctor în Medicină și asistent universitar la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, pentru a afla ce sunt aceste comprimate, ce efecte au şi, mai ales, cum trebuie consumate.

Ce sunt comprimatele de iodură de potasiu şi pentru ce sunt prescrise?

Iodul este un oligoelement necesar organismului uman datorită contribuției sale în formarea hormonilor tiroidieni, iar iodura de potasiu reprezintă un compus chimic al iodului. În prezent, iodura de potasiu sub formă de comprimate este un agent terapeutic care se recomandă a fi administrat în cazul unui accident nuclear sau ale reactoarelor nucleare, cu scopul de a proteja tiroida în cazul unei expuneri la iod radioactiv.

Nevoile fiziologice de iod ale organismului uman sunt acoperite prin aportul de iod din alimentație, în special prin consumul de sare iodată, acesta fiind colectat și depozitat la nivelul glandei tiroide, acolo unde contribuie la buna funcționare a acesteia.

Principiul utilizării comprimatelor de iodură de potasiu în cazul accidentelor nucleare se bazează pe faptul că, administrând această formă chimică neradioactivă a iodului imediat după expunere sau la maxim câteva ore după emisia de iod radioactiv, tiroida va acumula o cantitate suficientă de iod, astfel încât iodul radioactiv nu va mai putea pătrunde în aceasta, fiind eliminat foarte rapid din organism fără a produce efecte la nivel tiroidian.

Se pot lua preventiv aceste comprimate, în anumite situaţii?

Comprimatele de iodură de potasiu nu se folosesc în scop preventiv, ele se vor administra numai în cazul în care avem certitudinea de expunere la iod radioactiv, și doar la indicația autorităților sau a personalului medical. Vreau să subliniez faptul că iodura de potasiu protejează numai tiroida și doar în cazul în care izotopul care s-a eliberat în urma accidentului nuclear este iodul radioactiv, acest compus (iodura de potasiu) neavând efecte benefice în cazul expunerii la alți agenți radioactivi.

 Ce efecte negative ar putea avea consumul de iodură de potasiu fără prescriere medicală?

Indicația strictă de a nu se consuma iodură de potasiu în scop preventiv există tocmai datorită efectelor adverse care pot apărea în urma administrării acestor comprimate, reacții adverse reprezentate în primul rând de apariția unor disfuncții serioase ale glandei tiroide: tulburări autoimune tiroidiene, gușa (mărirea în dimensiuni a glandei tiroide) nodulară cu hipotiroidism sau hipertiroidism indus de iod. De asemenea, chiar și în cazul în care avem o ordonanță în acest sens, este important de consultat medicul pentru a evalua riscul la care sunt supuse persoanele care au patologii tiroidiene preexistente, asociate sau nu și cu alte afecțiuni cum ar fi cele cardiace, de a primi aceste comprimate.

 Ce recomandări aveţi către populaţie în privinţa consumului de iodură de potasiu?

Recomandarea mea fermă pentru populație este de a nu își administra din proprie inițiativă aceste comprimate, fără consultarea medicului și fără a avea certitudinea că este nevoie de administrarea lor, în urma indicațiilor autorităților competente.

*Dr. Ioana-Codruța Lebădă este medic specialist endocrinolog la Clinica iMed din Sibiu și la Cabinet UroExpert din Mediaș, doctor în Medicină și asistent universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Medicină.

Etichete: