fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Interviu

Interviu cu John Florescu producătorul documentarului Maria- Inima României

Pentru a marca cea de-a 100 aniversare a rolului crucial pe care Regina Maria l-a avut pentru țara sa în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, din anul 1919, producătorul executiv John M. Florescu alături de canalul de televiziune HISTORY au realizat documentarul „Maria, Inima României”. Cu ocazia aceasta au lansat și „Turneului Național Maria – Inima României”, un eveniment itinerant, iar Sibiul a fost unul dintre orașele în care a poposit echipa. Pentru prima dată în istorie, povestea celei mai iubite regine a României, Regina Maria, a prins viaţă în culori, iar vocea ei poate fi auzită aşa cum suna ea în anii 1900, fără deformările timpului. Detalii despre documentar am reușit să aflăm de la John Florescu cu câteva minute înainte de proiecție.

Pentru a realiza documentarul Maria- Inima României ați folosit 14 arhive, ați filmat în 8 țări printre care și țara noastră, vocea reginei fiind pentru prima dată auzită fără distorsionări. Cât de greu a fost de realizat, ce probleme ați întâmpinat?O mare parte din imaginile din film au fost colorate pentru prima dată, partea cea mai dificilă a fost să găsim culorile exacte, ale cămăşilor, bijuteriilor, ale trenurilor, şi am avut 12 oameni care au lucrat la asta timp de 3 luni. Întrucât în urmă cu câțiva ani am realizat un documentar despre regele Mihai. Pentru a celebra cei 100 de la participarea reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris, din anul 1919 când aceasta a convins aliații din vest să înapoieze României teritoriul Transilvaniei, consultându-mă cu principesa Margareta, am decis să realiz documentarul Maria, Inima României. Am fost destul de dificil să stabilim culorile elementelor din film, de aceea am apelat la ajutorul a 12 specialiști. O mare parte din imaginile din film au fost colorate pentru prima dată, partea cea mai dificilă a fost să găsim culorile exacte, ale cămăşilor, bijuteriilor, ale trenurilor, şi am avut 12 oameni care au lucrat la asta timp de 3 luni.

Cât timp au durat etapa documentării, filmările, editarea cadrelor și câți oameni au fost implicați în finalizarea acestuia?

Documentarea a fost realizată pe două fronturi. În primul rând pentru a o înțelege mai bine pe Regină și apoi pentru a înțelege culorile perioadei pentru a reda Primul Război Mondial în culori. Realizarea documentarului a durat aproximativ doi ani, 30 de persoane, majoritatea români și americani au fost implicați, iar montajul a fost realizat pe parcursul a jumătate de an. În cadrul filmului, am realiat un dialog cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, despre străbunica Majestății Sale și despre acțiunea Coroanei Române la începutul secolului trecut, în timpul Primului Război Mondial și al Marii Uniri. Am verificat notițele pe care le-am găsit la Hannah Pakula, ale cărui cărți oferă cele mai detaliate descrieri de îmbrăcăminte. Am verificat autorizațiile acordate de autoritățile rormâne în legislație a “culorilor aprobate” pentru uniformele militare. Echipa noastră nu a fost întotdeauna de acord, așa că unele lucruri trebuiau clarificate si a fost necesară o cercetare mai profundă. O mare parte din uniformele românești au fost realizate cu materiale din afara României, pentru că în țară era lipsă de material. Nuanțele uniformelor nu erau mereu aceleași, parțial pentru că unele uniforme erau vechi și purtate, unele erau nespălate sau altele erau noi. Documentarul a fost realiat pe teritorul României, Germaniei, Angliei, Ungariei, Rusiei, Franței și Bulgariei. 

 Ce anume v-a motivat să realizați un documentar dedicat reginei Maria?

Regina Maria a fost una din cele mai cunoscute personalități ale lumii. Ziarul The New York Times a numit-o în anii 1920 ‘cea mai stralucită și memorabilă personalitate a Primului Război Mondial’. Revista Time i-a dedicat coperta. Hannah Pakula a notat în cartea sa, Ultima Romantică, că a fost efectiv ‘ștearsă din carțile de istorie’. (comentariul a fost făcut în 1984) Adevărul este că românii au o imagine destul de limitată despre ea, concentrată preponderent pe grija și suportul arătat armatei române în război, la Iași. În timp ce aceste informații sunt adevărate, ele oferă o imagine fragmentată. A fost unul dintre cei mai ambițioși și perseverenți lideri pe care i-a avut România și a fost un lider, fiind unul dintre sfătuitorii de încredere ai Regelui Ferdinand. Nu a fost perfectă, desigur – vanitoasă, imprevizibilă, orgolioasă – însă ea s-a îndrăgostit de această țară și a reușit să încline balanța la Conferința de Pace de la Paris, făcând posibilă România Mare. Regina Maria a fost un personaj foarte independent, a venit din Anglia la 17 ani și, după, s-a îndrăgostit de România. Cred că ea este, de fapt, un patriot extraordinar. Nu a avut sânge românesc, dar a devenit la sfârșit româncă.

Cum a pornit ideea de turneu și cum a fost perceput de publicul cinefil, în special de cei tineri?

Cu intenția de a atrage atenția publicului tânăr, turneul va ajunge în mai multe orașe, oferind posibilitatea de vizionare a documentarului integral Maria – Inima României (1 oră și 20 minute). Proiecția va fi realizată în localități din întreaga țară, centre academice sau istorice, instituții de învățământ sau fabrici. Turneul a debut la București cu o primă proiecție pe data de 5 noiembrie 2019. Vrem să mergem în oraşe unde a fost şi Regina, precum Bicaz, Bran sau Sinaia. De asemenea, vrem să mergem şi în zonele sărace ale ţării. Publicul cinefil a primit cu mare bucurie sosirea echipei noastre în localitățile lor. În cadrul acestui turneu ne-am întâlnit și cu profesorii de la specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius. Întâlnirea s-a desfășurat sub titulatura „De la scenariu la film. Studiu de caz: editarea documentarului istoric Maria – Inima României”

La fiecare proiecţie, doritorii pot vedea şi documentarul “Războiul Regelui”, despre viaţa Regelui Mihai I. Intrarea publicului este liberă, pe baza rezervărilor făcute în avans.

Etichete:

Recomandam sa citesti si