fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Intervenție chirurgicală urologică complexă la un copil de numai 4 ani la SCJU Sibiu

Un copil de numai 4 ani și 11 luni a fost operat cu succes de litiaza renală în cadrul Secției Clinice Urologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Intervenția chirurgicală a avut loc săptămâna trecută și a fost realizată de o echipă de medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Echipa de intervenţie a fost formată din Conf.univ.dr. Nicolae Grigore, medic primar urolog și șef al secției, Dr. Mircea Valentin Pîrvuț, medic specialist urolog, Dr. Adrian Hașegan, medic primar urolog și Dr. Dudaș Ionel, medic primar anestezie terapie intensivă. Procedura aplicată poartă denumirea de nefrolitotomie percutanată (NLP), fiind o tehnică endoscopică minim invazivă, intracorporeală, care necesită o incizie subcostală de numai un centimetru. După efectuarea operației, copilul a mai fost ținut sub supraveghere două zile fiind apoi externat vindecat. Dificultatea intervenţiei a fost dată de vârsta fragedă a pacientului și de mărimea calcului renal. Operaţia a durat aproximativ o oră. “Litiaza renală este o afecțiune care se întâlnește la toate vârstele, copii, adulți, vârstnici, la copii fiind în special asociată cu malformații. De aceea, uneori, pe lângă extragerea calculilor (n.r. – pietrelor), copii necesită și operații plastice de refacere a continuității și a permeabilității căilor urinare. Procedura aceasta de spargere a calculilor în rinichi folosind tehnica percutanată se practică de mult timp în clinica noastră, de circa 20 ani, și în ultima vreme am abordat și cazuri de copii, la cerere. Avem instrumentar, avem personal foarte bine pregătit, avem tot ce ne trebuie. Instrumentarul la copii diferă de cel de la adult prin dimensiunea mai redusă, în rest tehnica este aceeași”, a explicat  Conf.univ.dr. Nicolae Grigore, medicul șef al Secției Clinice Urologie a SCJU Sibiu. Copilul, care prezenta antecedente de afecțiuni urologice încă de la vârsta de un an, a ajuns la Sibiu după ce anterior a fost internat în București, unde, conform medicilor sibieni „s-a încercat o tehnică de permeabilizare a căilor urinare folosind stenturi în ideea că, în timp, copilul va putea elimina acest calcul”.„Calculul era mult mai mare decât cei pentru care există posibilitatea de a fi eliminați pe căi naturale, (fiind de 1,5 cm pe 8 mm). În mod normal ureterul permite pasajul unui calcul de circa 8mm/6mm, care poate fi eliminat spontan. Dar la dimensiunile calculului pe care îl prezenta copilul, acesta nu putea fi eliminat astfel”, a mai precizat Dr. Nicolae Grigore.

Întrucât procedura de la București nu a dat rezultate, copilul a ajuns în clinica de urologie a SCJU Sibiu la recomandările altor pacienți care le-au transmis părinților că aici există posibilitatea de rezolvare a unor astfel de cazuri pe cale chirurgicală minim invazivă.“Copilul a ajuns la noi cu stentul montat la București pe care l-am extras, am procedat la montarea unei sonde urinare, s-a puncționat fluoroscopic rinichiul, apoi cu ultrasunet s-a fragmentat calculul la dimensiuni care să permită extragerea lui pe teaca nefroscopului și apoi s-au scos fragmentele. După două zile de nefrostomie, post-operator, copilul a putut fi externat în codiții bune, vindecat, fără piatră, cu rinichiul restabilit integral, fără nici un fel de problemă”, a declarat la rândul său, Dr. Mircea Valentin Pîrvuț, medic specialist urolog, care, în pofida tinereții sale, are deja o experiență pe peste 5 ani în astfel de intervenții, el participând la operații încă din anul doi de rezidențiat, la început ca ajutor, iar în prezent chiar ca prim operator.Aceasta nu este singura procedură adresată atât adulților cât și copiilor abordată în cadrul Secției Clinice Urologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde sunt realizate și alte intervenții pentru patologia urologică la copil, mergând de la diverse malformații la orice patologie tumorală a aparatului urinar, litiaza vezicală, litiaza renală, litiaza uretrală. Practic, este abordată o patologie complexă, clinica situându-se printre centrele urologice reprezentative din țară. De asemenea, este de precizat că, de doi ani, echipa de medici urologi a secției abordează o parte din aceste proceduri prin intervenții laparoscopice care presupun alt instrumentar, altă tehnică, alt nivel de instrucție a personalului. Avantajele acestor intervenţii minim invazive sunt reducerea suferinţei pacientului prin vindecare rapidă, reducerea duratei de spitalizare și a consumului de medicamente.

Etichete: