fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Întâlnirea cetelor de juni de la Săliște

După o tradiție veche de la 1895, cete de juni din Mărginime şi-au dat întâlnire de sărbători în orașul Săliște din județul Sibiu.

Sărbătoarea a debutat la Biserica Mare din Săliște, acolo unde juni și junese au asistat la serviciul religios. La orele amiezii, tinerii au pornit în parada portului popular spre Piața Junilor, locul tradițional de întâlnire a cetelor. După obicei, au fost întâmpinați de oficialități și de judele cetei din Săliște care i-a invitat pe ceilați juzi să rostească tradiționalele urări de sărbători și să prezinte jocul cetei. Au răspuns invitației cetele din Sibiel, Jina, Rod, Gura Râului, Orlat, Sadu, Râu Sadului, Miercurea Sibiului, Rășinari, Alămor, Galeșu de Argeș, Vaideeni și, în premieră, din Poiana Sărată, localitate aflată la granița dintre Transilvania și Moldova, prin a cărei vamă mărginenii de odinioară treceau cu turmele și unde mulți dintre ei s-au și stabilit.
Și pentru că Întâlnirea cetelor de juni sau Întâlnirea jocurilor a fost și este și privită și ca o competiție a dansurilor, fiecare ceată a prezentat momente muzical-coregrafice, Piața Junilor răsunând în ritmuri de jiană, hațegană, învârtită și în dansul călușarilor. Sărbătoarea Junilor s-a încheiat cu Hora Unirii. Organizatorii evenimentului au fost Primăria Oraşului Sălişte şi Consiliul Local al Oraşului Sălişte.

Obiceiul datează din 1895, pe atunci întâlnindu-se la joc doar cetele locului, cetele comercianţilor şi cele ale ciobanilor. Au existat şi întreruperi, în anii primului război mondial şi din timpul celui de-al doilea război mondial până în 1968. Astăzi, manifestarea de juni reuneşte tineri din Mărginime şi cete din judeţe precum Vâlcea şi Argeş, adică din locuri în care mărginenii s-au pripăşit.
În 2013, colindatul de ceată bărbătească din România și Republica Moldova a fost inclus de UNESCO pe Lista patrimoniului imaterial mondial, iar Gura Râului s-a numărat printre cele 14 localităţi menţionate în docu¬men¬taţia depusă de Româ¬nia ca fiind reprezentative pentru practicarea acestui tip de colindat.

Etichete:

Recomandam sa citesti si