fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet Sănătate

Insuficiența cardiacă- sindromul clinic determinat de incapacitatea inimii de a asigura debitul sanguin necesar

Insuficiența cardiacă- sindromul clinic determinat de incapacitatea inimii de a asigura debitul sanguin necesar

Insuficiența cardiacă (IC) este un sindrom clinic determinat de incapacitatea inimii de a asigura debitul sanguin necesar acoperirii nevoilor metabolice ale organismului – altfel spus este expresia clinică a unui cord care, dintr-un motiv sau altul, devine ineficient și nu mai e capabil răspundă necesităților organismului. Ce anume ne ghidează spre un diagnostic de insuficiență cardiacă? Insuficiența cardiacă este caracterizată de simptome tipice (ceea ce pacientul resimte și observă) – de exemplu: dispneea, edemele gambiere, fatigabilitatea – care pot fi acompaniate de semne tipice (modificări constatate de medic la examinare) – de exemplu: tahicardie, tahipnee, raluri pulmonare, hepatomegalie, edeme periferice), cauzate de o anomalie cardiacă structurală și/sau funcțională, care duce la o scădere a debitului cardiac și/sau creșterea presiunilor intracardiace în repaus sau la efort.

Dispneea – percepția conștientă, neplacută a efortului respirator, sau ”lipsa de aer”, adică senzația pe care pacientul o resimte atunci când pare ca nu îi ajunge aerul – este unul dintre simptomele cardinale ale insuficienței cardiace care permite totodată și clasificarea funcțională a acesteia. Astfel, conform New York Heart Association (NYHA), vorbim despre:IC clasa I NYHA atunci când avem evidența unei boli structurale, dar activitatea fizică uzuală este efectuată fără simptome (fără dispnee, oboseală, palpitații).

IC clasa II NYHA atunci când pacienții prezintă o limitare a activității fizice moderate, au simptome la activitățiile uzuale, fără simptome în repaus. IC clasa III NYHA atunci când există o limitare importantă a activității fizice: pacienții nu au simptome în repaus, însă prezintă simptome la activități mai mici decât cele uzuale.

IC clasa IV NYHA – simptomele apar la efort minim și în repaus. Există situații în care pacienții prezintă episoade de accentuare a simptomatologiei în cursul nopții – dispnee paroxistică nocturnă. Alteori, pacienții nu pot tolera decubitul dorsal – au nevoie să stea în ședere sau dorm în poziție semișezândă, situație numită dispnee cu tendință la ortopnee. Ambele sunt exemple de situații în care indicația de a apela la serviciu medical specializat este imperios necesară.

Oboseala (fatigabilitatea) și slăbiciunea musculară reprezintă alte două simptome importante, ele apărând din cauza unui aport sangvin insuficient către creier și mușchi. Edemele periferice – reprezintă acumularea de fluid în interstițiu, în special la nivelul membrelor inferioare, cu predilecție la nivel gambier, din cauza stagnării sângelui în spatele unui cord ineficient. Edemele din insuficiența cardiacă afectează de obicei ambele membre inferioare, sunt simetrice și au semnul godeului pozitiv – adică la compresia cu degetul pe fața anterioară a gambei rămâne urmă. Prezența unuia sau mai multor simptome din cele menționate trebuie să îndrume pacientul spre un consult cardiologic pentru identificarea bolii cardiace care stă la baza acestor manifestări.

Dr. Andra-Maria Bebeșelea, Medic Specialist Cardiologie, Competență Ecocardiografie, Asistent Universitar ULBS, Doctorand Medicină,

CLINICA PROCTOVEN Sibiu

Strada Rusciorului, Nr. 18

Tel. 0735545530; 0369410858

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si