fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Insuficiența cardiacă este un diagnostic de sindrom

Din acest considerent, el nu o sa fie niciodată singurul diagnostic al unui pacient, ci va fi mereu însoțit de diagnosticul bolii de bază, care a condus la apariția insuficienței cardiace.

Insuficiența cardiacă poate reprezenta forma finală de evoluție a numeroase afecțiuni cardiovasculare cum sunt: hipertensiunea arterială, afecțiuni ale valvelor cardiace (stenoze și/sau regurgitări), boala coronariană (infarctul miocardic, ischemie miocardică), miocardite, cardiomiopatii (dilatativă, hipertrofică, restrictivă), afecțiuni cardiace date de toxice (alcool, antracicline), iradiere. De asemenea, o serie de factori pot precipita apariția sau decompensarea insuficienței cardiace: tulburări de ritm (fibrilația atrială) sau de conducere (blocuri atrioventriculare de grad înalt), boli infecțioase (pulmonare, renale, biliare), criza hipertensivă, ischemia miocardică, anemia, consumul de medicamente cu efecte defavorabile (de exemplu: antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene), non-complianța la recomandări – consumul de excesiv de sare sau alcool, nerespectarea tratamentului farmacologic prescris de medic, efort excesiv.

Identificarea problemei cardiace care stă la baza IC este crucială din motive terapeutice, pentru că o patologie anume impune un tratament specific – de exemplu: atunci când hipertensiunea se afla la originea IC, se impune un tratament adecvat al hipertensiunii arteriale, repararea sau înlocuirea valvulară sunt necesare atunci când la bază se află o disfuncție de valvă, revascularizarea miocardică intervențională sau chirurgicală (montarea uniui stent sau efectuarea unui by-pass aorto-coronarian) pot ameliora simptomatologia și prognosticul atunci când este patologia declanșatoare e reprezentată de boală coronarină ischemică.

O serie de investigații imagistice și de laborator sprijină demersul diagnostic în IC. Algoritmul de diagnostic cuprinde anumite teste dintre care sunt obligatorii: electrocardiograma (EKG), ecocardiografia și analize de laborator standard (hemoleucogramă, ionogramă, creatinină, glicemie, enzime hepatice, profil lipidic, proteine totale).

Nu există o corelație dovedită între simptome și severitatea insuficienței cardiace; există însă dovezi asupra existenței unei semnificații de severitate la pacienții cu persistență a simptomelor sub tratament maximal farmacologic. Un pacient diagnosticat tardiv, cu insuficiență cardiacă avansată, neresponsivă la tratament maximal, are un prognostic la fel de rezervat ca un pacient cu neoplazie în stadiu terminal. Evaluarea cardiacă, diagnosticarea precoce și tratamentul optim al patologiei cardiace cauzale reprezentă elemente esențiale care permit reversibilitatea mecanismelor fiziopatologice sau, cel puțin, încetinirea evoluției bolii și creșterea calității vieții.

Dr. Andra-Maria Bebeșelea,

Medic Specialist Cardiologie, Competență Ecocardiografie,

Asistent Universitar ULBS, Doctorand Medicină

CLINICA PROCTOVEN
SIBIU, Strada Rusciorului, Nr. 18
Tel. 0735545530
0369410858
www.proctoven.ro

Etichete: