fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie

Încep înscrierile la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Muzeul ASTRA și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu dau startul înscrierilor la faza județeană a concursului Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, eveniment ajuns la ediția a XXVII-a. Competiția va avea loc pe 16 și 17 mai, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

,,Elevii trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului și de tema aleasă. De asemenea, aceștia au de demonstrat că stăpânesc practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei zonei de proveniență. Lucrările prezentate pentru concurs trebuie să respecte tradiția locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul tradiţiei populare”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA.

Condiţii de participare

Pot participa copii cu vârsta între 6 și 18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, ai specificului artizanal din satul de origine, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban.

Elevii din învățământul primar vor putea participa la faza județeană în afara concursului, ca o formă de promovare a culturii populare la școlarii mici, și vor fi premiați doar de către Muzeul ASTRA.

Echipele selectate în prealabil la faza pe unitate de învăţământ, club sau palat al copiilor şi elevilor. Fiecare unitate școlară și/sau conexă poate fi reprezentată de doi elevi pentru fiecare dintre meşteşugurile tradiţionale aflate în concurs. Un elev va participa în cadrul concursului la o singură secţiune.

Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului.

Teme pentru pictură

La secțiunile pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn și pictură naivă concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice:

Secțiunea pictat icoane pe sticlă, teme la alegere: Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan sau Masa Raiului;

Secțiunea pictat icoane pe lemn, teme la alegere: Sfântul Apostol Andrei sau Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla;

Secțiunea pictură naivă, temă: Tradiţiile sărbătorilor de iarnă.

La aceste secțiuni, suportul trebuie să măsoare, la alegere, 210×297 mm (format A4) sau 148×210 mm (format A5). Datorită timpului limitat de lucru în concurs, este permis ca lucrarea să fie prezentată sub formă semifinită, respectiv doar cu trasarea în prealabil a conturului.

Înscrieri

Înscrierile se pot face până în data de 23 aprilie 2024, la:

  • Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, str. Lucian Blaga nr.26, tel.0369/101202, fax. 0269/210817, e-mail: educativsb@gmail.com, în atenţia doamnei inspector Daniela Muntean,

sau

  • Muzeul ASTRA, Pădurea Dumbrava, nr. 16, cod 550399, tel. 0756/085780, e-mail: elena.gavan@muzeulastra.com, în atenţia doamnei muzeograf Elena Găvan.

Programul concursului

Ziua 1/ 16 mai 2024 – secțiuni: țesut, cusut/ brodat, confecţionat port popular, confecţionat păpuşi, confecţionat poboabe, împletit, artă decorativă, prelucrare lemn, os, fier; olărit; modelat ceramică; confecţionat măşti.

Locație: Muzeul în aer liber/ Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA

Ziua 2/ 17 mai 2024 – secțiuni: pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă.

Locație: Muzeul în aer liber/ Hostel Diana/ Sala de Conferințe

Materialele de lucru NU sunt asigurate de către organizatori. Juriul va evalua lucrările acordând punctaj pentru: tehnica de lucru (materiale, unelte folosite); respectarea tradiţiei; cunoştinţe teoretice (referitoare la tema, istoricul, denumirea şi ornamentica obiectului realizat în concurs şi a meşteşugului practicat); complexitatea obiectului (gradul de dificultate al piesei alese, modelul de inspiraţie, complexitatea realizării ornamentelor); autenticitatea şi cunoaşterea costumului popular specific zonei de provenienţă, prezentarea generală a concurentului.

Jurizarea va fi asigurată de o comisie constituită din specialişti din cadrul Muzeului ASTRA şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, prezidată de prof. univ. dr. Ilie Moise. Fiind un concurs extraşcolar bazat pe probe practice, nu se acceptă contestaţii, în conformitate cu regulamentul de organizare al concursurilor şcolare!

Costumul popular este obligatoriu

Prezenţa în concurs va fi aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent. Se va evita utilizarea materialelor neconvenţionale (nylon etc.) în confecţionarea pieselor de port popular.

Etichete:

Recomandam sa citesti si