fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Naţional

Infectările elevilor nu au nicio legătura cu școala. Cîmpeanu – “Sunt rezultatul activităților din ultima parte a vacanței”

Peste 1.000 de elevi și peste 600 de profesori sunt infectați cu Covid-19, la o săptămână de la începerea noului an școlar, la nivel național.

Până și în județul Sibiu au fost confirmate cazuri de COVID la mai multe clase. Astfel, din cauza îmbolnăvirii elevii au trecut la sistem online.

795 de clase au în prezent activitatea fizică suspendată ca urmare a cazurilor confirmate. În total, peste 17.000 de elevi vor face ore online, potrivit datelor raportate vineri. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică, că infectările din prezent nu au nicio legătură cu școala, ci sunt rezultatul activităților din ultimele săptămâni ale vacanței copiilor, scrie Digo24.

“În primul rând este rezultatul infectărilor din ultima pare a vacanței de vară, de la evenimentele speciale, din mall-uri, nu au nicio legătură cu școala. Infectările generate de școală vor fi vizibile abia la finalul lunii septembrie. Este vorba de peste o mie de infectări în rândul elevilor și de peste 600 în rândul profesorilor și al personalului auxiliar. Însă ce trebuie să reținem este că peste 93% dintre elevi pot merge la școală cu prezență fizică. Este din păcate o situație care confirmă că această nouă tulpină este mult mai contagioasă și afectează și tinerii. Este un motiv în plus pentru respectarea și mai riguroasă a regulilor sanitare în școli, un motiv în plus pentru vaccinarea în școli, atât pentru elevi, cât și pentru profesori”, a declarat, la Digi24, ministrul educației.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că nu a existat nicio situație în care o clasă să treacă în sistem online după testarea pozitivă a unuia dintre elevi.

“Toate cazurile au fost depistate în urma apariției de simptome, iar testarea a confirmat pozitivitatea acestor situații. Este un motiv în plus de a face apel încă o dată la părinți ca în cazul în care observă cele mai mici simptome să nu-i trimită în colectivitate”, a mai precizat Cîmpeanu.

Peste 1.000 de elevi și peste 600 de cadre didactice sunt infectați cu Covid

În urma centralizării raportărilor din unitățile de învățământ, situația epidemiologică este următoarea: peste 1000 de elevi și peste 600 de profesori sunt infectați cu noul Coronavirus. 795 de clase au în prezent activitatea fizică suspendată ca urmare a cazurilor confirmate. În total peste 17.000 de elevi vor face ore online. Medicii insistă să fie respectate regulile sanitare din pandemie: mască, distanțare, iar acolo unde este posibil, vaccin anti-COVID. Specialiștii îi îndeamnă pe părinți ca la primul simptom, specific unei răceli, să-și testeze copilul anti-COVID și sub nicio formă să-l lase la școală.

13 localități au o rată de infectare de peste 6 la mie și se va face școală online

Potrivit Ordinului comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, în acest an școlar ziua de referință pentru modul de funcționare al școlilor este vineri, iar scenariul valabil pentru săptămâna viitoare este următorul: în 13 localități rata depășește 6 la mia de locuitori, asta înseamnă că unitățile de învățământ se închid, iar elevii vor face ore online. Este vorba de cinci localități din județul Satu Mare, două din Cluj și câte una din Sibu, Arad, Caraș-Severin, Sălaj, Dolj, Neamț.

Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 6 la mie, toți elevii merg fizic la cursuri. Când rata de infectare depășește acest prag, școlile trec în regim online. Rămân deschise doar creșele și grădinițele.

Etichete:

Recomandam sa citesti si