fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Naţional

Încep Zilele Europene ale Arheologiei

Institutul Național al Patrimoniului (INP), în calitatea sa de coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei (ZEA), a lansat și anul acesta, către organizațiile păstrătoare de patrimoniu arheologic, invitația de a-și deschide porțile și de a încuraja întâlnirea cercetătorilor cu publicul interesat.

Muzee, situri arheologice și instituții de cercetare din toată țara au înscris diferite tipuri de activități, de la tururi ghidate și vizite în situri arheologice, la ateliere și demonstrații ale tehnicilor de luptă din antichitate. Participanții vor avea ocazia să afle detalii despre cetățile dacice și castrele romane, dar și despre culturi neolitice și civilizații din Epoca Bronzului.

Zilele Europene ale Arheologiei reprezintă ocazia ideală prin care comunitățile sunt stimulate să descopere și să se conecteze cu patrimoniul arheologic local. Oferta ZEA se deschide, astfel, către școli, familii, vizitatori ai muzeelor, pasionați de istorie, studenți și turiști interesați de obiective culturale.

Inițiativa, desfășurată la scară europeană, are ca scop evidențierea moștenirii culturale comune și creșterea gradului de coeziune a societății, prin participarea la cultură deschisă tuturor.

Prima serie de evenimente dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei fost organizată la inițiativa Ministerului Culturii din Franța în 2010 și s-a extins, treptat, în mai multe țări europene. Din 2020, sărbătorim Zilele Europene ale Arheologiei și în România.

Dacă anul 2021, evenimentele culturale s-au defășurat, predominant, în condiții de distanțare fizică, iar întâlnirile dintre public și specialiști s-au desfășurat, cu precădere, în spațiul online, ediția 2022 a Zilelor Europee ale Arheologiei readuce publicul în contact cu siturile, parcurile arheologice și expozițiile muzeale.

Pentru a răspunde nevoilor de accesibilitate a evenimentelor și diversificare a publicului, promotorii au păstrat și formule online de interacțiune.

Cu ocazia ZEA 2022, Institutul Național al Patrimoniului vă invită, de exemplu, la un nou episod din seria conferințelor Arheologia pentru Toți.

În cea de-a 11-a ediție a prelegerilor destinate promovării patrimoniului arheologic vom afla despre istoria cercetărilor desfășurate în cetățile dacice din Munții Orăștiei dar și despre cele mai recente descoperiri arheologice de aici.

Cercetătorul care ne va prezenta rezultatele săpăturilor arheologice în siturile din zona Munților Orăștiei este Răzvan Mateescu, doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, arheolog expert, cu experiență de lucru de 15 ani în studiul siturilor dacice, inclusiv în calitate de responsabil al șantierului arheologic Grădiștea de Munte-Sarmizegetusa Regia din județul Hunedoara.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice ale Ministerului Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP derulează activități de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural – imobil, mobil, imaterial și digital – și gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural – Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic național, Inventarul patrimoniului cultural național mobil, Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, baze de date și depozite digitale. De asemenea, INP elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] – principalul instrument prin care statul asigură finanțarea lucrărilor de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului imobil –, colectează și gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiștilor și experților din domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial și coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European. Mai multe detalii pe www.patrimoniu.ro.

Etichete:

Recomandam sa citesti si